Stovky tanků a děl. Americká firma zveřejnila znepokojivé satelitní snímky

25.12.2021 10:15

Nové satelitní snímky pořízené soukromou americkou společností ukazují, že Rusko nadále pokračuje v hromadění své vojenské síly na obsazeném ukrajinském poloostrově Krym i jinde u hranic s Ukrajinou. Upozorňuje na to agentura Reuters s tím, že nové satelitní snímky neměla možnost ověřit z dalšího nezávislého zdroje.

Stovky tanků a děl. Americká firma zveřejnila znepokojivé satelitní snímky
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se dále stupňuje. Ukrajinská strana tvrdí, že se ruská strana chystá po Novém roce k útoku. Poslední satelitní snímky ukazují, že Rusko u hranic s Ukrajinou hromadí další a další vojenskou sílu. Děje se tak v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin prohlašuje, že Rusko udělá vše potřebné k tomu, aby ochránilo své zájmy. Cítí se ohroženo ze strany NATO.

Nové satelitní snímky uveřejnila Maxar Technologies se sídlem v USA. Ruská strana stále dokola opakuje, že na svém území může vlastní vojenské jednotky přesouvat, jak uzná za vhodné a pokud někdo provokuje a zvyšuje napětí, tak to není Rusko, nýbrž Západ.

„Rusko přesouvá své vlastní jednotky na svém území na pozadí vysoce nepřátelských akcí našich protivníků v NATO, Spojených státech a různých evropských zemích, které provádějí velmi jednoznačné manévry poblíž našich hranic. To nás nutí přijmout určitá opatření k zajištění naší vlastní bezpečnosti," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij  Peskov.

Kreml žádá konec rozšiřování NATO na východ a další bezpečnostní záruky.

Družicové snímky ukazují, že vojenská základna na Krymu je přecpána stovkami vojenských vozidel a tanků, samohybných děl a zařízení protivzdušné obrany. Snímky téže základny z října tohoto roku dokládaly, že základna byla poloprázdná.  

„Za poslední měsíc naše satelitní snímky s vysokým rozlišením zaznamenaly řadu nových ruských rozmístění na Krymu a také v několika výcvikových oblastech v západním Rusku podél periferie ukrajinské hranice,“ uvedl Maxar v prohlášení.

Vojenské jednotky se hromadí např. u města Voroněž na jihu Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…