Strach ze zanedbání péče. Rodiče se dohadují: Smí dítě do 15 let zůstat bez dozoru?

11.03.2020 18:21

Máte nezletilé dítě, které po dobu zavřených škol nebude nikdo hlídat, když budete v práci? Sociální síť zaplavily doslova výhrůžky rodičům, kteří se vyjádřili, že mají zodpovědnou ratolest, která to i bez dozoru celý den zvládne sama. „Dítě do 15 let nesmí zůstat doma bez dozoru,“ tvrdí nemálo laiků, podle kterých jde nejen o nezodpovědnost, ale také zanedbání péče. Co na to říkají experti? Osočují se rodiče právem?

Strach ze zanedbání péče. Rodiče se dohadují: Smí dítě do 15 let zůstat bez dozoru?
Foto: pixabay.com
Popisek: Rodina - ilustrační foto

Jeden z prvních, kdo dotaz položil – na stránce České správy sociálního zabezpečení – byl Milan Prchal. „…co děti nad 10 let?“ Když mu jedna z žen odpověděla, že pokud není dítě postižené, tak v 11 letech by mělo pobyt doma zvládnout samo, rozepsal se, o co mu přesněji jde: „To chápu, ale když se něco přihodí, tak rodiče soudí za zanedbání povinné péče.“

Ne všichni s ním sdílejí obavy, jak naznačila třeba Michala Mošničková: „Starají se samy. (…) Nemám volty na diskuzi o zanedbání péče. Co si představujete – že všichni rodiče s dětmi do 18 let budou dřepět doma za peníze? Tak si rodiče vezmou dovolenou a je to. Přeci jen jde o zdraví.“

Dezinformace o možném trestání rodičů, kteří nechají děti doma samotné, se objevuje na mnoha stránkách. Na té ministerské to sděluje Pavel Homola z Mohelnice jako fakt: „V zákoně je, že nemohu nechat dítě mladší patnácti let bez dozoru. Takže 11letou dceru jako nechám kde? Řekne mi to třeba ten, co vymyslel ten tiskopis?“ hudruje s poukazem na tiskopis pro ošetřovné dětí do 10 let věku.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

O právní náhled jsme požádali skupinu právníků a odborníků, kteří zodpovídají dotazy ve veřejné skupině „Práva dětí a rodičů v kontaktu se zdravotnictvím, školstvím a státem“. Podle Adama Křístka, který pracuje jako zkušební komisař v Institutu pro veřejnou správu Praha a přednáší také pro JAKOB, právo skutečně nevyžaduje, aby děti mladší 15 let byly pod soustavným dohledem.

Ani co se týče odpovědnosti za případný úraz či jinou nešťastnou událost, která v nepřítomnosti rodiče nastane, nelze rodiče odsoudit. „Odpovědnost je dána, pokud někdo zanedbal dohled, který měl vykonávat. Pokud však ale je naprosto jasné, že nic nebrání tomu nechat například 8leté dítě doma samo, pak v případě, že se ‚něco stane, nikdo žádný dohled nezanedbal, a tudíž nikdo nijak odpovídat nebude‘,“ říká Adam Křístek.

Doplňuje, že s tím souvisí i přestupek, kterého se dopustí ten, kdo „jako osoba odpovědná za dítě ponechá dítě bez náležitého dozoru přiměřeného jeho věku, rozumové vyspělosti, popřípadě zdravotnímu stavu, a tím je vystaví nebezpečí vážné újmy na zdraví, nebo v důsledku toho dítě způsobí újmu na zdraví jiné osobě nebo škodu na cizím majetku nikoli nepatrnou“.

V mnoha případech naopak legislativa uvádí, od kterého věku může konkrétní činnost malé dítě provádět samo. „Podle zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, se například předpokládá, že osoba starší již 10 let se může sama účastnit silničního provozu na jízdním kole. Pokud může dítě samo na kole na silnici, může být bez soustavného dozoru,“ poukazuje na konkrétní příklad.

A pro úplnost: „U silničního provozu pak platí, že dohlížet na mladší děti, ať již při jízdě na kole, nebo jde-li o útvar, může osoba starší 15 let, nevyžaduje se tedy zletilost. Z toho opět vyplývá, že při méně rizikových aktivitách, než je účast na silničním provozu, může dohled nad menšími dětmi jistě zajistit i osoba mladší 15 let – např. třeba 12, 13letá,“ ubezpečuje Křístek, že strach rodičů s „přílišné samostatnosti“ jejich dítěte, na kterou by mohly poukázat úřady či soud, není namístě.

Autistu také lze nechat samotného?

Ještě o něco více trápí věc rodiče dětí, které trpí například autismem a je jim od 10 let více, takže na ně „ošetřovné“ nelze uplatnit. „Mému synovi je 12 let a je autista, 3. stupeň. Nemůže zůstat sám doma, tak existují tedy nějaké výjimky na čerpání OČR?“ ptá se na stránce České správy sociálního zabezpečení Markéta Netalová. Zatím bez odpovědi.

Na stránce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy čeká i dotaz jiné maminky: „Jak mám postupovat a na koho obrátit, když mám dítě 10 let staré, ale ze zdravotních důvodů (epilepsie) nemůže zůstat samo doma bez dozoru?“

Podle odpovědí Andreje Babiše nemohou být doma samy pouze děti školkového věku, proto nebyly plošně uzavřeny mateřské školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…