Strany hrabou pro sebe. Nejsou tu pro voliče,myslí si bojovnice s korupcí

22.05.2012 21:52

Podle odhadů stát ročně přichází díky korupci o 100 miliard korun. Není tedy divu, že se v Česku vynořují stále nové kauzy. Hostem Hyde Parku byla úspěšná právnička Vladimíra Glatzová, advokátka, která spolupracuje s Nadačním fondem pro boj proti korupci Karla Janečka.

Strany hrabou pro sebe. Nejsou tu pro voliče,myslí si bojovnice s korupcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Členové mandátového a imunitního výboru jednohlasně odsouhlasili návrh na stíhání Davida Ratha. I to vzbudilo pozornost řady lidí, kterým hladký průběh kauzy Rath připadá podezřelý.

„Konečně něco proběhlo tak, jak mělo proběhnout a všem to najednou vadí. Je to asi naše česká povaha, že když něco se po dlouhé době podaří, tak se zrovna v tom hnípáme a hledáme chyby,“ je přesvědčená Glatzová.

Korupce je součástí systému, tvrdí právnička

I ona si je vědoma, že vyšetřování jednotlivých kauz probíhá odlišně. Například kauza Romana Janouška zatím vyústila v to, že i po dvou měsících od doby co známý lobbista sestřelil ženu, které předtím poškodil vozidlo, má Janoušek dosud řidičák.

Podle Glatzové ovšem spíš jde o to, že ne všechny kauzy mají takové štěstí na dobré týmy jako ta Rathova. Problém je taky v tom, že zatímco rád byl pravděpodobně solitér ve své hamižnosti, zdá se, že obdobně dochází ke korupčním krokům i v rámci celého politického systému.

„Korupce probíhá hlavně při zadávání veřejných zakázek,“ je přesvědčená Glatzová. Podle ní je příznačné, že po zpřísnění zákona o veřejných zakázkách začaly na všech úřadech závody, aby tyto úřady stihly zadat co nejvíce zakázek ještě podle starých, pro korupční jednání příznivějších pravidel.

Došlo k privatizaci politiky, obává se Glatzová

„Každá transparence je cesta k účinnému boji proti korupci. Dokud je vše neprokazatelné, tak si politici troufají zneužívat situace,“ je přitom přesvědčená Vladimíra Glatzová.

Podle ní je transparentnost namístě zejména při financování politických stran. „Kampaně jsou drahé, proto se do nich pouští anonymně podnikatelé, kteří tak privatizují veřejnou sféru. Podle mě by se měl zavést zákaz financování politických stran ze strany právnických osob a měl by být zaveden strop na hodnotu daru politické straně,“ nabízí řešení Glatzová.

A ve výčtu možných omezení právnička pokračuje: „Měly by být limity na objem financí v kampaních, měly by být zakázány určité způsoby kampaní. To, jak ty kampaně probíhají dnes, je totálně v rozporu se zákonem o volbách. Vypadá to spíš jako reklama na prací prášek než jako politický boj,“ nešetří politiky Glatzová.

Bez peněz do politiky nelez. Právě tohle pravidla už nesmí platit, je přesvědčená právnička

Podle ní tak prvním krokem k transparentnější a nezkorumpované politice je zakázání drahých kampaní. „Dnes platí ‚Bez peněz do politiky nelez‘,“ sarkasticky poukazuje právnička. To podle ní povede k výsledku, že bez ohledu na nové volby sněmovna bude v podstatě vypadat stejně.

„Voliči ztratili vliv na to, jak ta sněmovna bude vypadat. Politické strany už neplní svou roli, už nezastupují zájmy voličů, ale sledují vlastní zájmy. Pokud budou nuceny jednat úsporně a transparentně, může to být krok k tomu, jak se osvobodit od nadvlády byznysu,“ slibuje si Glatzová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…