Strany se dohodly na zkráceném projednání telekomunikační novely

03.03.2017 10:11

Politické strany se dnes dohodly na zkráceném projednání návrhu novely telekomunikačního zákona. Ta má posílit práva spotřebitelů a zajistit plynulý přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Novelu příští týden projedná vláda a legislativním procesem by měla projít před koncem volebního období. Po jednání to uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Strany se dohodly na zkráceném projednání telekomunikační novely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ve sněmovně

Lhůta pro projednání novely ve sněmovních výborech se zkrátí ze 60 dnů na 20 dnů a novela bude zařazena jako první bod dubnové schůze Sněmovny, uvedl Sobotka. Sněmovní výbory by se jí mohly zabývat ještě před prvním čtením v Poslanecké sněmovně.

Návrh vedle strategie rozvoje televizního vysílání obsahuje zkrácení času na změnu telekomunikačního operátora na deset dní a zvýšení pokut udělovaných operátorům z nynějších 20 milionů Kč až na deset procent z obratu firmy. Novinkou také je, že smlouvy s operátory budou muset obsahovat možný maximální rozsah jejich jednostranné úpravy a také povinnost operátora informovat spotřebitele o možnosti od smlouvy při změně podmínek bez sankcí odstoupit.

Z návrhu naopak na doporučení legislativní rady vlády vypadne ustanovení o možnosti poskytovat jen takové slevy klientům, které by měly firmy dopředu zahrnuté ve svých cenících. Návrh do novely dodatečně zapracoval bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, kterého premiér po kritice odvolal.

„Chceme ještě do konce volebního období zvýšit práva spotřebitelů. ČTÚ získá větší pravomoci, aby se mohl zasadit o zlepšení fungování trhu, což se projeví i v lepší nabídce mobilních dat,“ uvedl Sobotka.

Proti zkrácenému přijetí novely bez jejího připomínkování odborníky a operátory se ve čtvrtek vyslovily firmy z telekomunikačního odvětví. Premiérovi zaslaly otevřený dopis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…