Strany to před volbami pěkně roztáčejí. Stanjura se rozčílil, že vláda si dělá kampaň zadarmo

28.07.2021 15:28

Za sedm měsíců předvolební kampaně již sněmovní strany utratily 140 milionů korun. Píše o tom server iRozhlas.cz s tím, že nejvíc utratilo hnutí SPD a koalice Spolu. Každá strana přitom může dle zákona utratit maximálně devadesát milionů korun.

Strany to před volbami pěkně roztáčejí. Stanjura se rozčílil, že vláda si dělá kampaň zadarmo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Prezident Miloš Zeman vyhlásil termín voleb devět měsíců před jejich konáním, výdaje stran se tak již nyní započítávají do předvolební kampaně. A ty již utratily 140 milionů korun.

Například hnutí ANO premiéra Andreje Babiše zatím utratilo za kampaň 10 milionů korun. Mimo jiné například vyšla nová kniha premiéra Babiše, a to v nákladu 330 tisíc výtisků. Zástupci hnutí ANO ji budou rozdávat lidem na předvolebních mítincích. Strana za vydání zaplatí pět a půl milionu korun.

„Máme poptané billboardy a zazálohované. Směřujeme to až na září. Standardně jdeme formou billboardů, dali jsme do tisku další knihu, kontaktní kampaň,“ řekl také ke kampani hnutí manažer Jan Richter. 

Patnáct milionů pak zatím ztratila sociální demokracie, jež se chce se svým rozpočtem vejít do 20 milionů korun. Komunisté zatím utratili pět milionů. Je to nepoměr oproti SPD, jež již investovala 39 milionů, obdobně investovala i koalice Spolu, a to zhruba 38 milionů korun.

„Vládní strany se tváří, že kampaň nedělají, ale dělají ji za státní peníze tím, že prezentují výsledky vlády, tiskové konference. Výjezdy ministrů v těchto týdnech jsou bezesporu součástí kampaně, nicméně oni se tváří, že je to běžná agenda členů vlády,“ poznamenal ke kampani poslanec Zbyněk Stanjura (ODS). Obdobně hovoří i pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…