Strašit lidi kolapsem EU? Bartošek se ozval proti Blažkovi, Evropa prý vyjde ze zkoušky silnější

27.08.2022 9:43

Šéf Pirátské strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný souhlasí s výroky ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), že energetická krize ohrožuje vládu i EU, řekli to serveru Echo24.cz. Naopak další lidovec Jan Bartošek řekl, nestrašit lidi „kolapsem státu“.

Strašit lidi kolapsem EU? Bartošek se ozval proti Blažkovi, Evropa prý vyjde ze zkoušky silnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Jan Bartošek

„Bez společného celoevropského postupu nedokáže žádný stát efektivně ochránit lidi či podniky před dopady krize, kterou rozpoutalo řádění Putina. Proto jsme představili konkrétní kroky, o kterých bychom měli v rámci předsednictví jednat s Německem i s dalšími zeměmi EU a jež by vedly ke zlevnění elektřiny. Jsme rádi, že se jimi inspiroval například pan hejtman Kuba,“ sdělil předseda Pirátů redakci Echo24 s tím, že se slovy ministra Blažka souhlasí.

„Řešení v rámci celé EU je ta správná cesta a věřím, že v tomto bude vláda úspěšná,“ věří Marek Výborný. Vláda si je podle jeho slov současné energetické krize vědoma. Proto bude jednat s německým kancléřem Olafem Scholzem premiér Fiala, proto bude svolána mimořádná Rada ministrů pro energetiku zemí EU a již v tuto chvíli vláda neformálně předjednává celoevropské řešení zcela utržených cen energii.

  • Původní zdroj ZDE

Kdo se naopak na Blažkovy výroky dívá kriticky, je místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Nemyslím si, že by ministři měli strašit naše občany kolapsem státu nebo dokonce EU,“ řekl Bartošek. Dle jeho slov je nutné, aby vláda nenechala padnout české občany ani firmy, a přestože se bude společnost muset uskromnit, Evropa vyjde z této zkoušky silnější, domnívá se Bartošek.

Předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) označil situaci v energetice za „kolaps trhu“. „Nárůst cen je tak skokový, že už se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu. Pokud některé komodity tak skokově zdraží, jedná se o kolaps trhu. Tahle situace vznikla proto, že jsme ve válce, a když jsme ve válce, nemůžeme rezignovat na to, že budeme bojovat. Rusko využívá plyn jako zbraň,“ řekl Kuba pro ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…