Stráský je pryč. Jeho klon ničí Šumavu dál, zní kritika

21.05.2012 23:47

Komentář Čestmíra Klose, který se pozastavuje nad působením Jana Stráského v čele Národního parku Šumava a nad jeho odchodem z něj, přináší server českápozice.cz.

Stráský je pryč. Jeho klon ničí Šumavu dál, zní kritika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

"Očividně pohrdal zákony na ochranu přírody a všude, kam vstoupila noha Stráského strážců parku a najatých dřevorubců, se národní park začal proměňovat v hospodářský les," začíná Klos kritikou Stráského. Podle něj prý Stráský za své více než roční působení na Šumavě udělal vše pro to, aby zpochybnil smysluplnost národního parku.

Odchodem Stráského to nekončí

Ohlášený Stráského odchod však prý neprovází žádný jásot. "Stráský po sobě zanechává klon, jemuž jeho morálně volní vlastnosti dovolí učinit cokoli. Dokáže se převléknout do toho, co se právě nosí. Bude-li marioneta ministra Tomáše Chalupy hradními nitěmi přivedena k často citovanému kandidátovi, Stráského náměstkovi Jiřímu Mánkovi a neschová-li se soudný, ale bázlivý ministrův náměstek Tomáš Tesař před rozhodováním někam pod stůl, teprve poznáme, v co může vyústit Stráského šumavská éra," vykresluje takřka hororový scénař Klos.

Účelová manipulace s daty

Tak by se dalo podle Klose označit jednání Stráského a jeho náměstka Mánka. "V tandemu se Stráskému a Mánkovi daří zázraky. Podařilo se jim například zadat studii, která jim údajně potvrdila, že budování turistických cest napříč klidovými zónami tetřevům nevadí. Obdržet halasně vyhlášenou studii bylo však náhle nemožné, prý proto, že ještě nebyla zaplacena," píše Klos. Celá studie má prý směřovat k tomu, aby se turistům otevřely cesty, které jim byly dosud kvůli ochraně biotopů tetřeva zapovězeny.

Náměstek Mánek nechal prý vypracovat i další účelový posudek, kterým chce prosadit letošní kácení v oblastech dříve ponechaných divoké přírodě. Ten je však podle Klosova zjištění k ničemu. Neodpovídá totiž formálním ani procesním náležitostem, které by takový posudek měl splňovat. Vedení parku jej tedy k povolení těžby nesmí použít. "Posudek navíc přichází s absurdním tvrzením, že ponechání horských lesů přírodě bude mít na ně samotné, tedy na ty lesy, negativní vliv. Zato negativní vlivy těžby nemají mít z dlouhodobého hlediska kupodivu vliv žádný," dodává s ironií Klos.

Co vaše svědomí, pane Mánku?

Podle komentátora Mánek pod vlivem Stráského zcela opustil svá stanoviska, která zastával a dával najevo v časopise o národním parku v roce 2005. Tehdy se zastával nespoutané přírody bez zásahů lidské ruky. "Zcela objektivně – naděje budoucích lesů v podobě všudypřítomného podrostu je pozoruhodnou podívanou a my všichni žijeme pro naději. Najděme způsob, jak být celosvětově proslulí nejen z pohledu ochrany přírody, ale zejména z pohledu socioekonomického soužití místních obyvatel a orgánu, který reprezentuje ochranu přírody. Šumava si divočinu rozhodně zaslouží!“ Psal mimo jiné Mánek.

O pár let později ale na lidi, kteří přišli protestovat proti kácení k Ptačímu potoku, poslal Mánek se Stráským policisty. "Jak se to slučuje s vaším svědomím?," ptá se Klos v obavách toho, co bude následovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…