Strašlivé zvěrstvo, bezohledné. Západ k útoku na ukrajinské zajatce

01.08.2022 8:47

Svět ještě stále dává najevo zděšení z útoku v ukrajinské Olenivce, při kterém zemřelo na 50 válečných zajatců. Rusko z útoku viní ukrajinskou armádu, Ukrajinci viní Rusko. Spojené státy i Evropská unie mají jasno v tom, kdo za útokem stojí. Moskva. V EU byl útok označen za „strašlivé zvěrstvo“. Ruské ministerstvo zahraničí však OSN žádá o nezávislé vyšetření celého incidentu. V čase, kdy probíhají debaty o odpovědnosti za provedený útok, se zdá, že se ukrajinská pšenice konečně vydá do světa.

Strašlivé zvěrstvo, bezohledné. Západ k útoku na ukrajinské zajatce
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Ukrajinci se ruským okupantům brání již 159. den. Rusové v posledních hodinách útočí nejen na Donbasu na východě Ukrajiny, ale také na jihu, na přístav Mykolajiv ležícím na Dněpru, na město Nikopol. Gubernátor Dněpropetrovska Valentyn Rezničenko uvedl, že v neděli ráno dopadlo na obytné oblasti Nikopolu až 50 raket, které zranily jednoho člověka a poškodily domy a plynové a vodovodní potrubí.

Ukrajinská armáda tvrdí, že při útocích na jihu země zničila sedm ruských tanků a padlo na 100 ruských vojáků.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že v pondělí s velkou pravděpodobností opustí ukrajinské lodě s obilím a pšenicí přístavy a dají se na cestu na Blízký východ, do Afriky a do dalších regionů, což pomůže k řešení hrozící potravinové krize.

Mezitím ruské ministerstvo zahraničí žádá OSN o nezávislé vyšetřování úderu na Olenivku, při kterém zemřeli váleční zajatci. Rusko z útoku viní Ukrajinu, Ukrajina viní Rusko. Při útoku zemřelo na 50 lidí. Spojené státy dávají najevo, že z útoku činí odpovědným Rusko.

Velvyslankyně Spojených států na Ukrajině Bridget Brinková odsoudila útok na zadržovací zařízení v Olenivce a označila ho za „bezohledný".

„Stejně jako zprávy o barbarském zacházení s ukrajinskými válečnými zajatci ze strany ruských sil," uvedla Brinková na Twitteru. „Budeme i nadále usilovat o vyvození odpovědnosti a poskytneme Ukrajině to, co potřebuje k obraně proti strašlivé agresi Moskvy,“ dodala.

EU také činí Rusko zodpovědným za útok v Olenivce.

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell ohlásil, že je „zděšen zprávami o tom, že Rusko zabilo desítky“ ukrajinských válečných zajatců, kteří se vzdali a byli zaregistrováni Mezinárodním výborem Červeného kříže (MVČK).

V tweetu dodal, že „EU co nejdůrazněji odsuzuje zvěrstva páchaná Ruskem".

V úplném prohlášení, které vydala Evropská služba pro vnější činnost, Borrell uvedl, že „pokračující nelegitimní a neoprávněná ruská agresivní válka proti Ukrajině a jejímu lidu přináší den za dnem další strašlivá zvěrstva“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…