Strašný úpadek, vynadal kníže Zemanovi na síti. A toto následovalo

26.07.2013 22:25

Prezident Miloš Zeman si klade podmínky. Než bude vůbec uvažovat o tom, že by svěřil sestavování vlády v druhém pokusu kandidátce trojkoalice LIDEM, ODS a TOP 09 Miroslavě Němcové (ODS), požaduje 101 notářsky ověřených podpisů poslanců. To velmi ostře odsoudili mnozí politikové. Jedním z hlasitých kritiků je i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Strašný úpadek, vynadal kníže Zemanovi na síti. A toto následovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil Zemanův požadavek 101 ověřených podpisů jako podmínku pro jmenování premiéra za "vyslovené vyjádření nedůvěry". Své pobouření vyjádřil i statusem na sociální síti Facebook.

Schwarzenberg dále píše, že tak se s nikým jiným v politice nezachází a přirovnává to k situaci, kdy by Zeman chtěl před jednáním s politickým partnerem nejprve od dotyčného ukázat trestní rejstřík. "To je strašný úpadek. A jestli šéf klubu komunistů pan Kováčik sociálním demokratům od Miloše Zemana vzkazoval, že by měli Rusnokovu vládu přímo podpořit, tak se divím, že ta strana nepovstala jako jeden muž a nebouří se proti takovému zacházení," napsal exšéf diplomacie.

Diskuse se rozjela naplno

Tento příspěvek na Schwarzenbergově facebookovém profilu rozpoutal bouřlivou diskusi mezi dalšími uživateli. Některé z komentářů, kterých se během pár hodin nastřádalo několik set, si neberou servítky a pro ostřejší výrazy nejdou daleko. "Zeman je 'vymletej' z toho chlastu a jeho 'viróz'," napsal například uživatel Martin Urby.

"Škoda, že jste nerozpustili Parlament a nevypsali nové volby. Takhle získávají zemanovci podporu, neboť jsou nyní za zachránce a spasitele... Je to příšerné!" píše zase Eva Lukášová. "Hrůza, ale to není ještě všechno. Víte co pro nás Zeman ještě připraví?? On je snad ještě větší ředitel zeměkoule, než byl Klaus. Diktátor, samolibý nafoukanec! Čeho jsem se to dočkala!!" běduje další uživatelka Facebooku, Jiřina Hošková.

Nad Zemanovým požadavkem kroutí hlavou také Luděk Kvapil. "Smysl ověřování podpisů nechápu. Seznam 101 jmen není zase tak velký a všichni zúčastnění budou vědět, že tam je jejich jméno. Neumím si představit, že by tam někdo napsal něčí jméno navíc. To by diskreditovalo celou akci. To by nikdo příčetný neriskoval. Požadavek je tedy jen čistá buzerace, která nemá racionální opodstatnění," napsal pod Schwarzenbergův status.

I zastánci Zemana se najdou

Podobných výkřiků jsou na stejném místě spousty. Najdou se mezi nimi ale i takové, které postup prezidenta alespoň zčásti schvalují. Jedním z nich je i komentář uživatele Michala Tvrdého. Ten píše, že ačkoli Zemana nevolil, jeho momentální postup se mu líbí z praktického hlediska. Jeho požadavek vidí jako snahu o nastolení jednoznačně daných pravidel.

"Všeobecné volby uvedly do úřadu prezidenta člověka, který jistě chce být znovu zvolen. Pak je nasnadě si uvědomit, že pokud takovému prezidentovi bude Ústava umožňovat jednat určitým způsobem, který po sečtení všech plusů a minusů bude dávat kladný výsledek u voličů, není důvod, aby se tak nezachoval. Jediné řešení je změna Ústavy, která by prezidentovi jasně určovala, jakým způsobem musí konat," dodává k tomu Tvrdý.

"Sice se chová MZ jako opilý ruský gubernátor, ale nedůvěra ODS, TOP 09 + bizarní skupině přeběhlíků je úplně na místě. Nesvěřil bych vládním poslancům ani pohlídat psa," uznává Jan Benda.

Co přesně napsal Karel Schwarzenberg na svůj profil:

Požadovat po parlamentních stranách notářsky ověřené podpisy 101 poslanců jako podmínku pro jmenování premiéra, to je od Miloše Zemana vyslovené vyjádření nedůvěry. Tak se s nikým v politice nezachází. To je to samé, jako kdyby měl jednání s politickým partnerem a nejdříve po něm chtěl, aby mu ukázal trestní rejstřík. To je strašný úpadek. A jestli šéf klubu komunistů pan Kováčik sociálním demokratům od Miloše Zemana vzkazoval, že by měli Rusnokovu vládu přímo podpořit, tak se divím, že ta strana nepovstala jako jeden muž a nebouří se proti takovému zacházení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …