Strážkyně cen elektřiny, kterou hlídají gorily: Solárníci spáchali loupež. Řeším to s podporou Zemana

19.08.2013 7:40

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková se po nástupu do funkce pustila do boje proti "fotovoltaickým loupežníkům". Před jejich hněvem ji dnes musí chránit bodyguardi. Solární baroni už prý proti ní také manipulovali důkazy, kvůli kterým ji policie vyšetřuje v kauze fotovoltaických elektráren Saša Sun a Zdeněk Sun.

Strážkyně cen elektřiny, kterou hlídají gorily: Solárníci spáchali loupež. Řeším to s podporou Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

Policie Alenu Vitáskovou vyšetřovala kvůli kauze fotovoltaických elektráren podnikatele Zdeňka Zemka. Vitásková se brání, nemohla prý udělat to, co policie tvrdí, a je odhodlaná to dokázat. Případ je podle ní vykonstruován, někdo proti ní manipuloval důkazy pro policii i státní zastupitelství, aby nemohla pokračovat v boji proti solárním baronům. Říká to v rozhovoru pro časopis Týden.

"Očistit se v této společnosti trvá dlouho, stojí to čas i peníze. Ale především mě to má odvést od mého hlavního úkolu. Mají za úkol mě prostě 'zavzdušnit'," je přesvědčená. "Možná právě proto, aby se nemohly odkrýt závažné problémy na ERÚ a všechny souvislosti kolem podpory obnovitelných zdrojů," domnívá se jedna z nejvlivnějších státních úřednic.

Zemkovi v jeho podnikání prý rozhodně nijak nepomáhala, tato otázka je podle ní zcela irelevantní. "Je na ní však vidět, že zkreslené argumenty podávané veřejnosti přes vlivové agentury odvádějí pozornost od hlavního tématu," dodává Vitásková.

Chtějí to zamést pod koberec. Záškodníci

Celá věc je podle ní účelová. "Myslím, že je nejvyšší čas si říct, proč se to kolem mne děje. Kdo se snaží zamést byznys století, jakým se podpora obnovitelných zdrojů stala, pod koberec," říká šéfka ERÚ v rozhovoru pro Týden. Stále doufá, že se tato "sofistikovaná loupež" bude skutečně prošetřovat, že politické strany, které s tím nemají nic společného, budou mít jednotný zájem na nápravě.

Někteří bývalí zaměstnanci úřadu měli podle Vitáskové značný podíl na stávající situaci v oblasti obnovitelných zdrojů. Byli součástí systému, který podle předsedkyně ERÚ naprosto selhal a neochránil práva spotřebitelů, naopak připravil pro dalších dvacet let zátěž naší společnosti. "To může snad provést jen 'záškodník', nikoli dobrý státní úředník," konstatuje Vitásková.

Vitásková uvedla, že některé fotovoltaické elektrárny, které jsou nyní středem pozornosti a šetření policie, byly pouze zakrytím rozsáhlé, sofistikované loupeže, která dalece překračuje všechny lumpárny, které se u nás po roce 1989 udály. K tomu ji prý vede fakt, že z 25 miliard korun, které letos fotovoltaické elektrárny dostanou, odchází 10 až 15 miliard do zahraničí, do firem bez jasných vlastníků. "To je obrovské číslo, a pokud se vynásobí těmi dvaceti lety, po něž mají nárok na podporu, obrázek si udělá každý čtenář sám," konstatuje.

Daří se to díky Zemanovi

Vitásková nyní chce v oblasti obnovitelných zdrojů zastavit podporu do budoucna a zastropovat celkový objem peněz, který koneční spotřebitelé na obnovitelné zdroje vynakládají. To znamená, že do ledna 2014 by měla novela zastavit podporu pro všechny nové zdroje obnovitelné energie. Pokud se to nepodaří, ceny za zelenou energii dále nekontrolovatelně porostou, varuje šéfka ERÚ.

Jen se obává, aby se neopakoval rok 2009, kdy sněmovna nebyla funkční a novela nebyla projednána. "Důsledky dnes sklízíme všichni v podobě neúnosně vysokých příplatků na takzvanou zelenou energii," konstatuje.

Vitásková se ale domnívá, že má pro své kroky dostatečnou politickou podporu, bez níž by nešlo sjednat nápravu. "Takže minimálně verbální, elementární podpora tady je. Musím říci, že díky podpoře Miloše Zemana a stávajícího i minulého ministra průmyslu a obchodu se některé nejdůležitější kroky snad podaří prosadit," doufá.

Prezident Zeman podle Vitáskové rovněž inicioval vznik koordinačního týmu, v jehož rámci ERÚ spolupracuje s policií i se státními zástupci. "Kontroly, které provádíme, jsou zahajovány na základě podnětu, a to nejen MPO, jednotlivých solárníků, ale v poslední době i vnímavých občanů, kteří se připojili k naší snaze o nápravu v této oblasti," popsala činnost Vitásková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…