Střední Čechy hlásí uzavřené koalice

17.10.2014 16:40

V naprosté většině středočeských okresních měst jsou už sestavené budoucí koalice. Zástupci stran podepisují koaliční smlouvy, někde ještě dolaďují detaily nebo jednají s dalšími stranami o podpoře v zastupitelstvu. Výsledek povolebních jednání je studenou sprchou hlavně pro ČSSD, která v řadě měst neobhájila své pozice nebo nenaplnila svá předvolební očekávání. Výrazné ztráty počítá i ODS. Obě strany opouštějí vedení Kladna a Příbrami a přicházejí také o mělnickou radnici, přestože starosta se tam měnit nebude. ČSSD naopak uhájí křeslo starosty v Nymburce a ODS si udrží primátorskou funkci v Mladé Boleslavi.

Střední Čechy hlásí uzavřené koalice
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

V Kladně uzavřela vítězná Volba pro Kladno Milana Volfa koalici s ANO a KSČM. Volf by měl nahradit dosavadního primátora Dana Jiránka (ODS). Občanští a sociální demokraté, kteří byli dosud ve vedení největšího středočeského města, přecházejí do opozice. Stejný osud potkal ČSSD a ODS v Příbrami, kde se vítězné hnutí ANO domluvilo na koalici s TOP 09 a uchází se o podporu dalších stran v zastupitelstvu. Dosavadního starostu Pavla Pikrta má nahradit lídr ANO Jindřich Vařeka. Pikrt vystoupil z ČSSD a bude nezávislým zastupitelem.

V Mělníku uzavřelo vítězné Mé město dosavadního starosty Ctirada Mikeše koalici s TOP 09 a Mělničany. Radnici dál povede někdejší sociální demokrat Mikeš, který své členství ve straně nechal před volbami zaniknout a stanul v čele nezávislého uskupení. Původně měl být lídrem ČSSD, ale nahradil ho jiný kandidát. O funkce ve vedení Mělníka kromě ČSSD přichází i ODS a uskupení Radnice, které se ale už nedostalo do zastupitelstva.

V Benešově nebude ČSSD v koalici ani tentokrát

Zklamáním pro sociální demokracii je také vývoj v Benešově, kde se tato strana dohodla na koalici s ANO a společně hledaly dalšího partnera. Koaliční dohodu tam nakonec uzavřela Volba pro město dosavadního starosty Jaroslava Hlavničky s ODS, TOP 09 a STAN. Sociální demokraté měli o vstup do koalice zájem už po minulých volbách, ani tehdy to ale nevyšlo.

Příznivější situace pro ČSSD je naopak v Rakovníku, kde z vedení města odchází ODS a vítězná ČSSD jedná o povolební spolupráci s ANO, KSČM a Rakovníkem v pohybu. „Další jednání se uskuteční pravděpodobně v pondělí, kdy bychom si ujasnili naše priority,“ uvedl lídr ČSSD Pavel Jenšovský. Podle něj by pak už nemělo nic bránit podepsání koaliční dohody.

Křeslo starosty sociální demokraté uhájili v Nymburce, přestože vítězem voleb bylo uskupení Změna pro Nymburk. V koalici bude ještě ODS. Protože nebudou mít většinu, tichou podporu jim poskytne KSČM. Starostou má být lídr ČSSD Tomáš Mach, nahradí ve funkci hejtmana Miloše Peteru (ČSSD), který v nových volbách nekandidoval.

ODS zabodovala v Mladé Boleslavi

ODS zase zaznamenala úspěch v Mladé Boleslavi, kde se dohodla na koalici s TOP 09 a Volbou pro Mladou Boleslav s ANO. Primátorem bude nadále občanský demokrat Raduan Nwelati. Měnit se nebude ani starosta Kolína, kde vítězná Změna pro Kolín v čele s dosavadním starostou Vítem Rakušanem bude vládnout s hnutím Kolíňáci. Místo v radě nabídli také zástupci ČSSD, ten to zatím zvažuje. Naopak TOP 09 už ve vedení města nebude, protože se do zastupitelstva neprobojovala.

Velké změny se nečekají ani v Berouně, kde jsou vítězní Nezávislí Berouňáci současné starostky Šárky Endrlové dohodnuti na užší spolupráci ve vedení města s ČSSD, TOP 09 a uskupením PRO Beroun. Předpokládá se, že Endrlová by byla dále starostkou. Naopak starosta Kutné Hory Ivo Šanc už se znovuzvolením počítat nemůže. A to i přesto, že jeho uskupení Šance pro Kutnou Horu volby vyhrálo. Kutnohorská změna, která skončila na druhém místě, se dohodla na koalici s ANO a ČSSD. V čele radnice by měl usednout lídr Kutnohorské změny Martin Starý.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…