Středočeský úřad vrátil Černošicím rozhodnutí, kterým trestaly Babiše. Napáchaly v něm prý spoustu chyb

04.04.2019 21:46

V případu možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) úředníci Středočeského kraje nerozhodli, zda je, či není v konfliktu. Černošičtí úředníci se navíc dopustili ‚nedostatků v postupu při projednávání‘, uvedl šéf středočeského odboru přestupků Petr Franěk. Celou věc před dvěma týdny vrátil Středočeský kraj černošickému úřadu, který své rozhodnutí, proti kterému se Babiš odvolal, nezveřejnil. Podle deníku Právo mu ale udělil pokutu 200 tisíc korun za přestupek, informoval server iROZHLAS.cz.

Středočeský úřad vrátil Černošicím rozhodnutí, kterým trestaly Babiše. Napáchaly v něm prý spoustu chyb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Na žádost o zveřejnění celého rozhodnutí Franěk odpověděl, že obsahem požadovaného rozhodnutí není informace o tom, zda se Babiš dopustil, nebo zda se nedopustil přestupku podle § 23 odst. 1 písm. b) zákona č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů. Rozhodnutí se prý týká odvolání Babiše ohledně porušení zákona o střetu zájmů v souvislosti s údajným ovlivňováním médií v jeho svěřenském fondu.

Kraj tak na konci března zrušil verdikt černošického úřadu a vrátil mu celou věc zpět k novému projednání. Mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová již v minulosti uvedla, že rozhodnutí o Babišově střetu zájmů bylo zrušeno a vráceno zpět Černošicím kvůli rozporům se zákony.

Závěry úředníků není podle Fraňka možné zveřejnit, jelikož se prý černošičtí úředníci dopustili chyb při posuzování přestupku. „S přihlédnutím ke konkrétně zjištěným nedostatkům v postupu při projednávání přestupku před správním orgánem I. stupně, Krajský úřad Středočeského kraje dospěl k závěru, že poskytnutím rozhodnutí, jehož obsah vztahující se k osobě Andreje Babiše je v podstatě jako celek osobním údajem,“ uvedl.

Franěk ale přislíbil, že celé rozhodnutí zveřejní, až bude konečné. „Krajský úřad Středočeského kraje dodává, že v případě pravomocného ukončení řízení o přestupku je připraven informace z přestupkového řízení, které bude mít k dispozici, poskytnout, a naplnit tak účel sledovaný informačním zákonem,“ napsal v odpovědi.

Údaj o tom, jestli se poslanec a premiér dopustil, či nedopustil přestupku, je podle něj „bez jakýchkoliv pochybností údajem přímo souvisejícím s jeho veřejnou, respektive úřední činností“. V současné situaci, kdy je ale podle Fraňka celá věc předmětem mediálního i politického zájmu, to označil za vhodné.

Původní zdroj ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …