Středula zuřil: To nebudete vybírat daně? Budete hrát Maryšu bez Maryši?!

08.03.2019 15:28

Ministerstvo práce začalo připravovat návrh na navýšení platů ve veřejném sektoru. Zvednout by se měly od ledna 2020. Na sjezdu úřednických odborů to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Jaký růst bude navrhovat, nechtěla zatím upřesnit, uvedla ČTK. Když se ke slovu dostal předseda Českomoravské konfederacw odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, promluvil opravdu od plic. Přesvědčte se sami...

Středula zuřil: To nebudete vybírat daně? Budete hrát Maryšu bez Maryši?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Středula poděkoval současné vládě, že zvyšovala mzdy i důchody a že vrátila do zákona proplácení prvních tří dnů nemocenské. Pak si však vzpomněl na nápad kabinetu Andreje Babiše (ANO) snížit počet státních úředníků o 10 procent a z jeho hlasu náhle čišel mrazivý chlad.

Anketa

Vítáte návrat Ivana Langera na scénu, byť jen regionální?

3%
94%
hlasovalo: 11245 lidí

„Mě by teda zajímalo, kdo z politiků sdělí občanům, kterou činnost nebudeme vykonávat. Nebudete vybírat daně? Nebudete vzdělávat? Jednou z takových organizací, na kterou by se to mohlo vztahovat, je třeba Česká filharmonie, takže předpokládám, že se zruší první housle. Nebo že v národním divadle, které je taky součástí struktur státu, že by se mohla hrát třeba Maryša bez Maryši. To by šlo. Přesně tento nesmyslný způsob byl přijat,“ zuřil Středula před kamerami ČT.

A jakoby to  nestačilo, ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová přišla s nápadem, podle Středuly se zcela scestným nápadem, že stát přestane platit peníze za děti, studenty či seniory a tuto povinnost hodí na bedra zaměstnanců a zaměstnavatelů. Podle Středuly je to nápad opravdu nesmyslný, protože stačí, aby nezaměstnanost stoupla o jedno procento a ve zdravotnickém systému budou najednou chybět miliardy korun, možná až šest miliard korun.

Což znamená, že zdravotnictví je v tu chvíli nezvládnutelné. A jaký pak přijde požadavek? „Občane, musíš doplatit?“ rozpaloval se doběla Středula před kolegy odboráři. Toto prý odbory nikdy nepodpoří, protože takovýto návrh by naší ekonomice způsobil šok.

Pokud je něco třeba řešit, tak je to platová situace, protože české platy jsou stále významně nižší než na Západě a Středula už několik let opakuje, že se s tím musí něco dělat. Ekonomika sice zpomaluje, ale podle šéfa ČMKOS to není důvod netlačit na růst platů. Zvlášť, když poslancům vzrostly platy o nějakých 9 procent. „Chovejte se stejně, chovejte se rovně a myslete na to, že přerozdělujete požadavky těch, kteří je musí vydělat,“ apeloval Středula na politiky.

Středula uznal, že je třeba bránit zneužívání sociálních dávek, ale zároveň nelze kvůli několika černým pasažérům škrtat v sociálním systému. Jistěže je třeba postihovat občany, kteří zneužívají nemocenskou, ale podle Středuly je třeba trvat na tom, že lidé mají právo se léčit bez obavy z toho, že je to ekonomicky takřka pohřbí. Odborářský boss by se rád inspiroval v Německu, kde po dobu prvních šesti týdnů nemoci dostávají 100 procent platu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…