Střelci z Floridy hrozí trest smrti. Prohlašuje, že se cítí být pod vlivem Islámského státu

08.01.2017 11:07

Šestadvacetiletý Esteban Santiago, veterán z Iráku, vytáhl v pátek na floridském letišti zbraň a začal střílet. Pět lidí zabil a šest dalších zranil. Vyšetřovatelům řekl, že se cítil být pod vlivem Islámského státu. V tuto chvíli mu hrozí trest smrti. Informuje o tom agentura Reuters, která přináší jednu překvapivou informaci k celé kauze.

Střelci z Floridy hrozí trest smrti. Prohlašuje, že se cítí být pod vlivem Islámského státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Esteban Santiago byl coby příslušník amerických ozbrojených sil vyslán v letech 2010 a jedenáct do Iráku. Za svou příkladnou službu získal půl tuctu vyznamenání. Jenže z mise se vrátil poznamenaný. Jeho mysl pravděpodobně nemohla zcela zpracovat to, co tam zažil. Členové rodiny dnes obviňují úřady, že neudělaly dost, aby Estebanu Santiagovi pomohly vyrovnat se s traumaty z mise.

Vloni v listopadu byl zkoumán Santiagův duševní stav. Nakráčel totiž do úřadovny FBI v Anchorage na Aljašce a oznámil, že jeho mysl ovládají tajné služby Spojených států. Ihned byl předán do péče lékařů, kteří zkoumali jeho duševní stav, jenže nic nezjistili. Esteban Santiago byl propuštěn a legálně držená zbraň mu byl vrácena. Neexistoval zákonný důvod k jeho dalšímu zadržování.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Přibližně o měsíc později došlo k pátečnímu masakru na floridském letišti. Podle svědků si mladý muž počínal při příletu na Floridu v pátek 6. ledna metodicky. Vytáhl zbraň a bez jediného slova začal střílet. Mířil lidem na hlavy. Když vyprázdnil zásobník, vzdal se. Později měl vyšetřovatelům říci, že se pravděpodobně nechal ovlivnit ideologií Islámského státu. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu trest smrti. 

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …