Střet vědce s Ovčáčkem přímo v ČT: S lidmi se musí mluvit, ne je poučovat

18.08.2015 22:38

Mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana zavítal do úterních Událostí, komentářů České televize. Znovu se vyjadřoval k tématu uprchlické krize i Výzvy vědců proti strachu a lhostejnosti. Spolu s ním o tématu hovořili imunolog, genetik Ústavu molekulární genetiky AV ČR, signatář výzvy Václav Hořejší. I my jsme obyčejní lidé, řekl jasně vědec Ovčáčkovi. Komentář přidal politolog Lukáš Jelínek, který připomněl postoje T. G. Masaryka.

Střet vědce s Ovčáčkem přímo v ČT: S lidmi se musí mluvit, ne je poučovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček

Ovčáček hned na úvod zdůraznil, že prezident především vyzývá k jasnému řešení uprchlické krize, s nímž bychom neměli otálet. Odvolal se i na německou kancléřku Angelu Merkelovou, která migrační krizi označila za větší problém, než je řecká krize.

„Lidé mají reálné obavy a je třeba s nimi diskutovat, nikoli je poučovat,“ poznamenal mluvčí prezidenta s tím, že ony tzv. elity snad samy sebe vidí na jakémsi obláčku vyvýšeném nad českou společností. To, že lidé z uprchlíků mají strach, ví Ovčáček z rozhovorů, které vede prezident s občany.

I my jsme obyčejní lidé

Hořejší se postavil jasně proti mluvčímu prezidenta. „To, co děláme my, by měli ve skutečnosti dělat politikové, to znamená tlumit ty vášně,“ uvedl Hořejší. Nelíbí se mu, že mluvčí prezidenta usiluje o umlčení vědců. To jsme prý zažili už za komunistického režimu nebo za exprezidenta Václava Klause, jenž podle Hořejšího mnohdy naznačoval, že by měli raději mlčet ti, kteří si neprošli volebním bojem.

A pokud Ovčáček tvrdí, že je třeba mluvit s normálními lidmi, Hořejší důsledně upozorňuje, že i akademici jsou normální lidé a tito normální lidé jsou znepokojeni tím, že prostor k vyjadřování dostává např. Martin Konvička, který se v minulosti vyjadřoval například v tom smyslu, že za jistých okolností bude třeba postavit novodobé koncentrační tábory.

Hořejší byl prý zděšen z toho, že chtěl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v minulosti pořádat referendum o přijímání syrských rodin v Česku. Na druhé straně oceňuje, že za iniciativou proti strachu a nesnášenlivosti stojí mladí lidé, což může znamenat, že nás čeká lepší budoucnost.  

Vzpomeňte si na Masaryka

Politolog Lukáš Jelínek výzvu akademiků ocenil a pro srovnání použil příklad T. G. Masaryka, který se zastal Leopolda Hilsnera v antisemitském procesu. Tehdy byla většina společnosti proti prvnímu prezidentu Československa. Postupem času se mínění společnosti změnilo a dnes Masaryka za jeho postoj oceňujeme. Vědci tedy udělali, co považovali za správné, a prezident Miloš Zeman jen pokračuje v boji, který vede už od dob své prezidentské kampaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…