Střet zájmů je u Andreje Babiše očividný, povzdechl si starosta Opočna

15.05.2014 15:09

Schvalovat evropské dotace pro své vlastní firmy je podle Štěpána Jelínka (Nezávislí kandidáti Opočna) prazvláštní. On sám však v nejbližší budoucnosti očekává přesun pravomocí na regionální úroveň a chtěl by se tak pokusit znovu obhájit mandát starosty a pokračovat v započaté práci. Co ve městě plánuje nového? A jak nahlíží na současný vývoj kauzy kapucínského kláštera či na vleklý soudní spor o zámek Opočno?

Střet zájmů je u Andreje Babiše očividný, povzdechl si starosta Opočna
Foto: archiv starosty
Popisek: Štěpán Jelínek (Nezávislí kandidáti Opočna)

Letošní rok je supervolební a i vy byste chtěl již potřetí obhájit váš mandát. Co očekáváte od dvou následujících voleb, s čím do nich jdete?

Já se společně s lidmi okolo sebe soustřeďuji hlavně na volby do zastupitelstev obcí. Vím, že některé věci ovlivnit můžu a některé ne, takže se má pozornost logicky přesouvá na témata, kde je můj hlas slyšet. V nejbližší budoucnosti očekávám přesun pravomocí na regionální úroveň, protože svět už je tak složitý a zahlcený informacemi, že se centrálně řídit nedá. Nabízím tedy svým opočenským sousedům, abychom vzali budoucnost Opočna do svých rukou a vytvořili si budoucnost, která se nám bude líbit. S veškerou zodpovědností s tím spojenou.

Prozradíte nám také, jaké jsou vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Vím, že kulturnost národa je nesmírně důležitá pro zachování demokratických principů. Když přežije kultura, přežije národ, řekl už přede mnou Jan Viktor Mládek a mnozí další. Proto se snažím z Opočna vybudovat živé kulturní srdce východních Čech, kam se lidé budou rádi vracet. A hlavně normálně, bezstarostně žít. Když se zamyslím nad tím slovem bezstarostně, jako starosta si dělám starosti, aby je nemuseli mít moji spoluobčané. I proto jsme třeba neprodali naši vodu do cizích rukou.

Jak se vyvíjí osud kapucínského kláštera při kostele Narození Páně v Opočně? Městu, které má o komplex zájem, jej přislíbili darovat kapucíni, kteří ale nejdříve musí dosáhnout toho, aby jim byl v rámci zákona o církevním vyrovnání vrácen. Jak to s kauzou aktuálně vypadá?

Kauza je stále v pohybu a zatím netušíme, jak vše dopadne. Udělali jsme maximum pro to, aby klášter přešel zpět ke kapucínům a poté ho začalo spravovat město. Měli jsme vážné obavy o komerční zneužití takto významné památky, kdyby se prodala prvnímu, kdo půjde okolo. Přitom by to mohl být krásný kulturní prostor, vlastně další krok v našem nadčasovém projektu Opočno Františka Kupky. Pokud se čtenáři s tímto projektem dosud nesetkali, zmíním, že nejslavnější český malíř František Kupka se narodil právě v Opočně.

Vítáte tak vy osobně schválení zákona o vyrovnání s církvemi? A co nyní říkáte na snahy, především ČSSD a KSČM o revizi zákona?

Tohle je nesmírně složitý a nejednoznačný proces, do kterého pronikl populismus politiků. Všichni ateisté rádi slyší, když někdo řekne: Církvím už ani korunu. Můj názor není takhle vyhraněný. Pokud je církevní řád rozumný a otevřený diskuzi, dá se s ním často diskutovat líp než se státní správou. Mé zkušenosti ukazují, že když majetek spravuje někdo, kdo k němu má opravdový vztah, dopadne to ve výsledku dobře pro všechny. A to platí pro kláštery stejně jako pro zámky.

Problém kraje je doprava. I občané Opočna volají již řadu let po obchvatu. Domníváte se, že se v nejbližší době něco změní? Podle vás vedení města není schopno realizaci obchvatu ovlivnit, snažil jste se ale za obchvat lobbovat například u nového ministra dopravy?

Obchvat města se řeší, co pamatuji, a to nejsem úplně nejmladší. Stále za něho lobbujeme u lidí, kteří v tom mohou něco podniknout, ale někdy mám pocit, že Opočeňáci jsou ti poslední, kteří by o tom mohli rozhodovat. Takhle velká investice není závislá na konkrétní osobě ministra, ale na celkovém stavu ekonomiky, která už několik let neroste a růst ani nemůže, nic neroste do nebe.

A jaké investice do infrastruktury plánuje radnice z rozpočtu?

Čističku už máme naštěstí dostavěnou, historické Trčkovo náměstí už je také jako ze škatulky. Nyní nás čeká nenápadná a vytrvalá práce na kvalitních chodnících, fungujícím osvětlení, bezpečných silnicích. Nic tak sexy, aby se na tom dal stavět volební program. Za důležité priority považuji školy a školky, těm se musí dařit dobře, aby nám maminky neutíkaly jinam a aby mohly v klidu pečovat o nové Opočeňáky. Když u nás budou mladí lidé spokojení, začnou se dříve či později zapojovat do veřejného života ve městě, přicházet s novými nápady. A to je cesta do budoucnosti.

Jak uvádíte na stránkách města, i vy jste zklamán fungováním české politiky na nejvyšší úrovni. ,,Ohánět se zájmy lidu ze strany politiků, kteří viděli lid naposledy před 15 lety.“ Jak byste ale hodnotil Andreje Babiše, který vstoupil do politiky jako významný podnikatel, a i nyní, poté, co se stal ministrem, o sobě říká, že není politik? Očekáváte, že přinese nějakou pozitivní změnu? Mnohým totiž vadí naopak jeho možný střet zájmů.

Nehodnotím politiky podle jejich stranické příslušnosti, ani podle toho, co o nich lidé říkají. Podle činů poznáte člověka. Andrej Babiš je ve funkci ministra financí krátce, ale zdá se, že se snaží proniknout do toho, co mu jeho předchůdci zanechali. Bohužel střet zájmů je očividný, schvalovat evropské dotace pro své vlastní firmy je prazvláštní. Celkově to odpovídá filozofii globální ekonomiky, kde kapitál převzal moc od volených vlád jednotlivých států. Peníze vládnou, nikoliv pravé či levé ideologie.

Za nešťastný také považujete vleklý soudní spor o zámek Opočno. Domníváte se, že se podaří v nejbližší době spor rozřešit? Co by podle vás pro zámek znamenalo, kdyby dal soud za pravdu původním majitelům?

Já jako starosta města musím vycházet s jakýmkoliv vlastníkem, obzvláště máte-li ve svém městě něco tak nádherného, jako je opočenský renesanční zámek. Nicméně všichni znají můj názor, že podporuji vydání zámku paní hraběnce. Spolupráce s ní je výborná a i zkušenost města z doby, kdy měla zámek vydaný, je více než vynikající. Ona citlivě vnímá atmosféru v regionu, rozumí kultuře i spoustě dalších věcí, a s takovým partnerem něco v Opočně podnikat je radost. Pro naši vizi Opočno Františka Kupky by to bylo požehnáním.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …