Střet zájmů u Pirátů? Radnice Prahy 3 pod palbou, jde o hospodaření městské akciovky

29.11.2019 10:32

Dusno na Praze 3. Mezi opozičním zastupitelem Tomášem Suneghou a pirátským místostarostou Štréblem došlo k výměně názorů. Opozici se nelíbil velký počet odborných asistentů a chce ho vyšetřit. „Tak to jo. Pořádně to prověřte,“ zareagoval pirát. Vyjádřil se i místní zastupitel Trikolóry Mojmír Mikuláš. „Podnětem o hospodaření SZM se určitě zabývat budeme a pana Štrébla si na příští jednání pozveme,“ řekl Parlamentním listům a pak upozornil na možný střet zájmů u Pirátů. „Vidím velký špatný,“ i to zaznělo.

Střet zájmů u Pirátů? Radnice Prahy 3 pod palbou, jde o hospodaření městské akciovky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Ve facebookové skupině „Praha 3 Žižkov – mí(ě)sto, kde žijeme“, která se věnuje životu a dění v Praze 3, se objevil příspěvek Tomáše Suneghy, předsedy kontrolního výboru, který se věnoval rekordnímu množství odborných asistentů na trojkové radnici. Například radní Jana Belecová (Piráti) má dle diskutujícího tři asistenty, což Sunegha dal do souvislosti i s primátorem Hřibem, který je rekordmanem magistrátní historie v počtu placených poradců.

O kauze primátora Hřiba a jeho poradcích jsme psali ZDE.

Anketa

Je Pavel Novotný, starosta Prahy-Řeporyjí, dobrý politik?

4%
96%
hlasovalo: 29378 lidí

Do diskuse se iniciativně zapojil i současný místostarosta Štěpán Štrébl, téma odborných poradců označil za bezvýznamné a doporučil řešit užitečnější věci. Po dotazu předsedy kontrolního výboru na konkrétní podnět překvapivě neváhal a mimo jiné otevřeně uvedl: „Kontrolujte ceny a čas oprav bytů v SZM a obecně způsob, jak ta firma vysává městský rozpočet.“

V této podobě vydržel příspěvek asi další tři minuty, než admin fb stránek Robert Pecka (současně zastupitel za TOP 09) celou diskusi smazal.

Diskuze byla následující. Štěpán Štrébl napsal: „Máme úplně stejně asistentských úvazků jako v minulém volebním období. Že někde vidíte více lidí, znamená jen to, že někteří pracují na poloviční úvazek.“ Tomáš Sunegha odpověděl: „Děkuji za upozornění. Já nevím, k jakému závěru KV dospěje. Prověřování je na začátku…“ Na což zareagoval opět Štrébl, jenž napsal: „Tak to jo. Pořádně to prověřte. Budu rád, když pak dáte vědět, kolik vás stálo času zjistit, že se počet úvazků asistentů nijak nezměnil. Kdybyste radši kontrolovali důležité věci.“ Zde se tedy zeptal Sunegha: „Máte nějaký další podnět?“ Na což překvapivě Štrobl odpověděl: „Mám jich spoustu, ale nejsem v opozici. Kontrolujte třeba ceny a čas oprav bytů v SZM a obecně způsob, jak ta firma vysává městský rozpočet.“

Diskuze mezi místostarostou Prahy 3 a opozičním zastupitelem

Co se týče faktických údajů, tak v Praze 3 vládne koalice ve složení TOP 09 + STAN, Piráti, Zelení. Společnost Správa zbytkového majetku je stoprocentně vlastněná městskou částí Praha 3, a členové představenstva tak byli nominováni právě vládní koalicí, včetně Pirátů.

Konkrétní pětice:

předseda představenstva Jan Materna, člen TOP 09

místopředseda představenstva Michal Konvička, nominován Piráty

člen představenstva Jan Vokál, člen TOP 09

člen představenstva Martina Chmelová, členka Strany zelených

člen představenstva Robert Kufa, nominován Piráty

Předseda Pirátů z Prahy 3 Štrébl má v představenstvu „dva své lidi“, dalšího v dozorčí radě, a hlavně za Radu Prahy 3 má oblast pod názvem „městská část Praha 3 v roli akcionáře“ opět na starosti Pirát, kokrétně Jan Musil. Opravdu zajímavé se zdají vztahy i vazby na radnici Prahy 3.

Anketa

Stydíte se za to, že Česko nechce přijmout sirotky ze Sýrie?

3%
97%
hlasovalo: 34576 lidí

O vyjádření, zda se budou podnětem zabývat, jsme požádali člena kontrolního výboru Mojmíra Mikuláše.

„Já zatím slyšel o podnětu pana Štrébla pouze od kolegy Suneghy. Ale teď, když vidím podklady, tak se podnětem určitě zabývat budeme a pana Štrébla si pozveme na nejbližší kontrolní výbor. Otázkou však zůstává, že pokud má jasná konkrétní podezření či důkazy pro svá tvrzení, tak by měl asi oslovit jiné orgány, než je kontrolní výbor Prahy 3, který má ve vztahu k městské akciové společnosti velmi omezené možnosti prověřování. V poslední době se v souvislosti se SZM řešil na sociálních sítích akorát možný střet zájmů místopředsedy představenstva Michala Konvičky (sice nominován Piráty, ale zároveň dlouholetý velký kamarád starosty Jiřího Ptáčka), který na Svatomartinských slavnostech (pořádané právě SZM) nabízel francouzská vína své firmy. Sám jsem zvědavý, co se od pana Štrébla dozvíme za informace. Dvojnásob proto, že člověk, který diskuzi z Facebooku ihned smazal byl zastupitel TOP 09 Robert Pecka, který právě v předmětné akciové společnosti sedí v dozorčí radě.

Dovolím si tipnout, co by k SZM a. s. řekla kartářka Jolanda: ‚Vidím velký špatný‘,“ zakončil Mojmír Mikuláš známou citací své vyjádření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…