Piráti v Praze: Víc to nikdy nestálo. Noviny píší, kolik Hřib platí poradcům

21.11.2019 11:14

Deník Právo přišel s informací, že pod pirátským vedením platí hlavní město v průměru půl milionu korun měsíčně za poradce Zdeňka Hřiba. Jde o vůbec nejvyšší částku v moderní historii primátorů hlavního města.

Piráti v Praze: Víc to nikdy nestálo. Noviny píší, kolik Hřib platí poradcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelstva hlavního města. Na programu byl přesun Slovanské epopeje do Moravského Krumlova, zdražení svozu odpadu nebo ukončení partnerství mezi Prahou a Pekingem

„Poradci pirátského primátora Zdeňka Hřiba stojí Prahu měsíčně v průměru kolem půl milionu korun. Je to dvakrát až třikrát víc, než kolik byly magistrátní náklady na týmy jeho předchůdců, ať už to byl Pavel Bém, Bohuslav Svoboda (oba ODS), Tomáš Hudeček (TOP 09) nebo Adriana Krnáčová (ANO),“ napsal deník.

Hřib má sedm poradců a každému z nich od ledna do září vyplatil v průměru 70 tisíc korun měsíčně. Celkem se jedná o částku 4,4 milionu korun. Ale další dva externí poradci dostávají 60 tisíc měsíčně.

Informace o platech Hřibových poradců si vyžádal opoziční politik Tomáš Portlík (ODS).

Mluvčí primátora Hřiba a zároveň jedna z jeho poradkyň Martina Vacková listu sdělila, že finanční ohodnocení zaměstnanců magistrátu bylo nastaveno podle tabulek Ministerstva vnitra.

Sám Hřib tvrdí, že se platy jeho poradců nevymykají standardům, a trvá si na tom, že rady potřebuje každý politik působící ve vysoké funkci s velkou odpovědností. „Je logické, že volení zástupci potřebují nějaké poradce nebo asistenty,“ uvedl pirátský primátor.

Lidé z primátorova okolí poukazují také na to, že zatímco on platí poradcům asi 70 tisíc korun měsíčně, tak kupříkladu Pavel Bém jim platil přes 90 tisíc. Deník dodal, že tato obrana se zakládá na pravdě, jenže je zároveň třeba dodat, že si Bém vystačil pouze se třemi poradci, takže stáli magistrátní kasu méně než Hřibových 7 poradců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…