Stropnický hájil Zemana, Fiala se smál. A mezi nimi Moravec...

03.04.2016 13:42

Patří Česko dvacet šest let od sametové revoluce stále ještě na Západ, kam se ze všech sil chtělo dostat, nebo prezident Zeman otočil naše kormidlo na Rusko a Čínu? Právě o to vedli spor ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a předseda ODS Petr Fiala. Ten se vysmál Stropnickému, že hájí Zemana. Ale ono se vlastně není čemu divit, když se podíváme na skvělé vztahy Hradu a ANO. Premiér Sobotka by měl přestat váhat a měl by Miloše Zemana vykázat do patřičných mezí.

Stropnický hájil Zemana, Fiala se smál. A mezi nimi Moravec...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Moderátor Václav Moravec pustil ze záznamu proslov někdejšího premiéra Miloše Zemana, kterým v roce 1999 vítal vstup do NATO a optimisticky vzhlížel k budoucnosti Česka coby součásti Evropské unie. V roce 2016 tentýž Miloš Zeman jako prezident oznamuje čínské televizi, že jsme se konečně vymanili z vlivu EU a NATO.

„Já myslím, že to pan prezident Zeman v roce 1999 řekl velmi přesně,“ pochvaloval si člen vlády. Pokud dnes prezident říká něco jiného, měli bychom mít na paměti, že zahraniční politiku státu určuje vláda, která se zodpovídá sněmovně. A kabinet dává jasně najevo, že chce patřit na Západ.

Slova hlavy státu je také třeba chápat v aktuálním kontextu. Jestliže je pravda to, co řekl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, že se nám velcí hráči EU snažili ztížit přístup do Číny, tak bychom neměli v tomto konkurenčním boji zůstat stranou. „To, zda nám to něco přinese, ukáže teprve čas,“ shrnul Stropnický.

Fiala se po celou dobu ministrova projevu lehce usmíval. „Já se tady tak trochu usmívám, jak se pan ministr Stropnický snaží obhájit prezidenta Zemana. Chápu to z hlediska nadstandardních vztahů, jaké má hnutí ANO s prezidentem Zemanem,“ rýpl si. Připomněl také, že právě Miloš Zeman vyvěšoval na Hradě vlajku EU a kritizoval ODS za to, že je tato strana málo proevropská. O pár let později tentýž prezident prohlašuje, že nás EU utlačuje.

„Kdybych byl premiérem, nenechal bych pana prezidenta, aby překračoval svoje pravomoci. Ani bych mu nedovolil, aby si své pravomoci nově definoval. Premiér má spoustu nástrojů k tomu, aby prezidenta usměrnil,“ udeřil Fiala. Sobotka to nedělá. Zmohl se jen na to, že poslal vzkaz z Washingtonu, a to je hodně málo. V krajním případě by prý vláda měla seškrtat i rozpočet Kanceláře prezidenta republiky. Je to sice krajní řešení, ale možná vládě nic jiného nezbude, neboť prezident činí kroky, které jsou absolutně nepřijatelné.

Nemluvě o tom, že se EU dohodla na spolupráci s Tureckem, přičemž česká sněmovna řekla této dohodě jasné ne. Kabinet na to však nedbá. A pokud vezmeme v potaz fakt, že koalice ČSSD, ANO a lidovců má ve sněmovně pohodlnou většinu, je zřejmě ve vztahu k Turecku nejednotná i sama koalice.  

Stropnický připomněl, že je prezident přímo volen, takže mu nelze tak úplně diktovat, co smí či nesmí říkat. Vláda má podle člena kabinetu na paměti, že je Česká republika členským státem EU, a proto také přijíždí do Bruselu s reálnými návrhy, například s plánem uzavření balkánské cesty. Předchozí vlády jezdily podle Stropnického do Bruselu téměř jako němé a nenavrhovaly nic konstruktivního, dokázaly jen kritizovat. 

„Mně se ale zdá, že to strašně nafukujeme, že to přeceňujeme. Otázka stojí takto: Máme jednat s Čínou, nebo nemáme? No samozřejmě že máme, ale jako rovní partneři,“ předestřel svůj pohled šéf resortu obrany. Pokud jde o dohodu s Tureckem, koaliční vláda ji bude realizovat v souladu s partnery v EU bez ohledu na přání sněmovny. Člen vlády pronesl tato slova přímo a bez vytáček. Obratem ovšem doplnil, že by se k tomuto tématu měl vyjádřit spíše ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Pravicová opozice vládu sice kritizuje, ale možná zapomíná na to, že se i díky soustavné práci Česka mění přístup členských států EU k migrační krizi. „Já bych si to považoval za čest,“ zaznělo z úst Stropnického. Alternativou k dohodě s Tureckem je v podstatě jen příchod dalších uprchlíků na starý kontinent.

Fiala kontroval, že zavření balkánské cesty rozhodně nevymysleli v Bruselu. Jde o iniciativu několika států, z nichž některé nejsou členskými státy EU. Důrazně odmítl slova svého oponenta, že by neexistovala alternativa k dohodě s Tureckem. Ono se může stát, že se jen migrační vlna povalí přes Itálii, a to potom dohoda s Tureckem nic moc nevyřeší. Podle ODS je například nutné důrazně trestat pašeráky.

 „Tak to určitě vyřeší aktuální problém,“ poznamenal k tomu Stropnický ironicky. Pokud má ODS řadu takovýchto „pěkných“ nápadů, měla by je představit veřejnosti a neomezovat se na to, že okopává vládě kotníky.   

Naše trpělivost má své meze, varuje sociální demokraty Stropnický

Ve druhé polovině diskuse se pánové věnovali politické situaci v domácí kuchyni. Březnový průzkum společnosti TNS Aisa ukázal, že se Andrej Babiš a jeho hnutí ANO nadále těší nejvyšší důvěře u voličů. Doufá proto, že dříve či později z ulic zmizí billboardy ČSSD o tom, že stát není firma. „My se stabilně držíme u hranice třiceti procent, což neodpovídá tomu, že nám mnozí předpovídali jepičí život... My jsme odsouzeni ke spolupráci, ale do nekonečna nikdo trpělivost hnutí ANO zkoušet nebude,“ zahřímal před kamerou ministr obrany.

Fiala si pochvaloval, že se ČSSD konečně probudila. Občanští demokraté od nástupu hnutí ANO upozorňují na permanentní střet zájmů Andreje Babiše a sociální demokraté tento střet konečně vzali na vědomí a chtějí ho řešit. Lépe pozdě než nikdy. Fiala je prý nakloněn přijetí novely zákona o střetu zájmů z pera Jana Chvojky (ČSSD) s jednou výhradou. Nemá smysl touto novelou postihovat ty podnikatele, kteří se rozhodnou vstoupit do politiky, přičemž nevlastní žádná média, nečerpají dotace a neobchodují v nemalé míře se státem.

Na to konto si Martin Stropnický neodpustil poslední kousavou poznámku. „Měli jste spoustu let na to, abyste tyhle věci vyřešili, když jste vládli. Neudělali jste to, ale teď je tu Andrej Babiš a vy to chcete urgentně řešit,“ rýpl si člen vlády.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…