Studená sprcha pro uprchlíky. Konkrétně pro svobodné muže bez rodin

24.11.2015 13:41

Včera se dostaly do médií informace o plánovaných změnách v kanadské azylové politice. Od prvního prosince by totiž země měla přijímat jen rodiny a ženy s dětmi a již žádné nezadané muže. Na oficiální vyjádření kanadské vlády se však stále čeká. Informuje The Guardian.

Studená sprcha pro uprchlíky. Konkrétně pro svobodné muže bez rodin
Foto: wikipedia
Popisek: Kanadská vlajka.

„Kanada bude v rámci masového přesídlování uprchlíků přijímat pouze celé rodiny, samotné ženy a děti, zatímco odmítne nezadané muže, kteří představují bezpečnostní riziko,“ uvádí The Guardian. Jedná se o další z mnoha reakcí na pařížské teroristické útoky, které představil nový kanadský premiér Justin Trudeau k urychlení plánovaného přijetí 25 000 uprchlíků.

Kanadský velvyslanec v Jordánsku Bruno Saccomani mezitím potvrdil, že přemísťování uprchlíků z uprchlických táborů v Jordánsku, Libanonu a Turecku má začít od prvního prosince. Podle Saccomaniho vyjde celá operace na zhruba 900 milionů amerických dolarů.

Informaci, že Kanada nebude přijímat samotné muže, přinesla stanice CBC. Kanadská vláda ji však zatím oficiálně nepotvrdila, přesto se někteří její členové k informacím vyjádřili. „Všichni tito uprchlíci jsou zranitelní, někteří však více než jiní – například ženy, rodiny a členové utlačovaných náboženských skupin,“ řekl předseda provincie Québec Philippe Couillard. K omezení přijímání nezadaných mužů však neřekl nic.

Celý text zde

Podle Faisala Alazema ze Syrsko-kanadské rady, neziskové organizace zabývající se uprchlíky, se takový postup dal čekat. „Je to kompromis,“ popsal situaci. „Nejedná se o ideální scénář, jak ochránit zranitelné lidi – ženy, děti a také muže. Ale myslím si, že to, co se stalo v Paříži, v mnohém změnilo dynamiku a veřejnou diskuzi.“

V současnosti je podle průzkumů veřejného mínění více než polovina Kanaďanů proti urychlenému přijímání uprchlíků. Premiér za svá rozhodnutí, která jej původně dostala do funkce, čelí kritice veřejnosti a vláda nyní uklidňuje obyvatele tím, že bezpečí je stále její hlavní prioritou.

Podle zpráv kanadských médií však Trudeau plánuje dostat do Kanady na 900 syrských uprchlíků denně. Ministryně zdravotnictví Jane Philpottová tyto zprávy však odmítla s tím, že nejsou aktuální, neuvedla však konkrétní čísla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…