Studenti Karlovky rozjeli akci na podporu Běloruska. Pokud něco neuděláme, jsme spoluzodpovědní, vzkazují

28.01.2022 19:46

Nově založený projekt studentů Karlovy univerzity 11+1 se snaží pomoci běloruským studentům, podporujícím tamní opozici, s integrací a byrokracií. „Pokud pro ně něco neuděláme, jsme spoluzodpovědní za potlačení běloruské opozice,“ vysvětluje účel konání jeden ze zapojených studentů. Postupně by prý Bělorusové mohli svůj exil financovat, „tak jako Tomáše Garrigua Masaryka podporovala krajanská komunita po světě“.

Studenti Karlovky rozjeli akci na podporu Běloruska. Pokud něco neuděláme, jsme spoluzodpovědní, vzkazují
Foto: Hana Brožková
Popisek: Akce solidarity s Běloruskem a podpora demokratických sil k výročí prezidentských voleb v Bělorusku

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí
Jedna z běloruský imigrantek, dvacetiletá medička Sofia, která dnes v rámci iniciativy 11+1 chce pomáhat dalším Bělorusům v integraci a vytvoření komunity z běloruských studentů, vzpomíná na jeden z největších protestů proti režimu Alexandra Lukašenka jako na nejlepší den svého života.

Studentka tak skvěle vzpomíná na celostátní stávku z 26. října 2020, jež se uskutečnila tři měsíce po srpnových prezidentských volbách, které byly podle mnoha šetření i oficiálního názoru všech států Evropské unie nesvobodné a nespravedlivé.

Legitimitu běloruských prezidentský voleb tehdy zpochybnili i někdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a expremiér Andrej Babiš (ANO).

I přes odsouzení výsledků voleb na mezinárodním poli však demonstrace postupně utichaly a studentka po jednom z protestních průvodů skončila na 24 hodin v cele, načež se raději ze strachu z dalšího pronásledování rozhodla angažovat z Česka.

Nepříjemné chvíle zažila také běloruská studentka posledního ročníku všeobecného lékařství na 2. lékařské fakultě Karlovy univerzity Alina, když sledovala, co se v jejím rodném městě děje. „Cítila jsem se bezmocná, chtěla jsem nějak pomoct, ale netušila jsem, jak. Vyčítala jsem si, že se v Praze mám tak dobře, ale stovky studentů v Bělorusku trpí,“ líčí, proč nakonec apelovala na děkana 2. lékařské fakulty Vladimíra Komárka k pomoci akademické komunity pro Bělorusko.

Právě s Komárkem nakonec dohodnula přijetí několika perzekvovaných běloruských mediků, které s nabídkou oslovila skrze sociální síť Telegram. Běloruska žijící v Česku pak ke studiu u nás vybrala dvanáct mediků včetně studentky Sofie, z nichž 9 nabídku přijalo a v dubnu loňského roku do Česka dorazili.

Běloruským studentům se rozhodli pomoci i někteří čeští kolegové. „V květnu 2021 jsem na majálesu slyšel mluvit dvě běloruské studentské aktivistky a došlo mi, že o Bělorusku nic nevím a že nezajímá nikoho z lidí, které znám, a pokud pro ně něco neuděláme, jsme spoluzodpovědní za potlačení běloruské opozice,“ popsal pro server Aktuálně.cz student politologie na pražské filozofické fakultě Petr Ťoupalík, proč se rozhodl také jednat.

Projekt 11+1 nyní má za cíl podporovat běloruskou exilovou společnost. Ťoupalík míní, že postupem času budou Bělorusové svůj exil financovat, „tak jako Tomáše Garrigue Masaryka podporovala krajanská komunita po světě“. Pomoci má k tomu množství nadaných lidí, kteří dle něho Bělorusko opustili.

Speciální stipendia pro běloruské studenty v Česku vypisovaly také další české univerzity; v Česku již dnes studuje kolem šedesáti běloruských studentů, kteří svou zemi opustili po protestech z roku 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…