Studující Romové z Brna budou mít nové integrační centrum

09.08.2012 13:48

V Brně se na jaře otevře nové integrační centrum, které nabídne rozsáhlé zázemí studujícím Romům. Kromě nich tam budou mít prostor i matky s dětmi, lidé hledající práci a pomoc nabídnou právníci. Stavba za 24 milionů korun poslouží také jako místo pro setkávání, společné oslavy a besedy, informovala ČTK Katarína Klamková ze společnosti IQ Roma servis, která bude integrační centrum provozovat.

Studující Romové z Brna budou mít nové integrační centrum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rom s míčem

Centrum nyní funguje v menších prostorách v Hybešově ulici, na jaře se přestěhuje do zrekonstruované budovy ve Vranovské ulici. "Zjistili jsme, že máme málo učeben a prostor pro romskou mládež, která se chce vzdělávat. V novém centru se to změní, budou mít pro sebe téměř uzavřené patro s počítači a učebnami pro přednášky a workshopy. Také budou mít vlastní rádio a noviny," řekla Klamková.

Centrum se otevře i matkám

Přízemí nové budovy bude naopak zcela otevřené každému, kdo bude chtít pomoci nebo se jen setkat s ostatními. Bude tam mateřské centrum, poradenské kouty pro hledání práce a řešení různých životních situací, k dispozici budou i dva právníci. Na počítačích si lidé budou moci najít potřebné informace, pomohou jim vyškolení pracovníci. Děti tam budou mít nízkoprahový klub s různými kroužky.

Na dvoře domu plánují pracovníci pořádání různých besed, slavností nebo třeba společné opékání špekáčků. "Chceme, aby přízemí bylo co nejvíce otevřené," řekla Klamková. V posledním třetím patře budovy bude zázemí pro pracovníky a kanceláře.

IQ Roma servis nyní využívá komerční nájem, novou budovu společnosti pronajala brněnská radnice na následujících 17 let. Ze zhruba 370.000 obyvatel Brna je 15.000 až 17.000 romského původu. Zhruba 8000 až 10.000 z nich bydlí v sociálně vyloučených lokalitách. Služeb IQ Roma servisu loni využily téměř 2000 z nich. Na stavbu nového integračního centra přispěla EU.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…