Stupidní novináři, záchodové mísy a zahrození vládě. Zeman dostal vaše dotazy, zde máte odpovědi

07.04.2014 10:04

Prezident Miloš Zeman odpovídal na otázky čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Ty se týkaly nejen české politické scény, problematiky zavedení eura nebo toho, proč se Zeman dle názoru čtenáře stáhl do ústraní, ale také situace na Ukrajině či zimních olympijských her, které se konaly v Soči. Prezident mimo jiné také uvedl, kdy začal cítit nedůvěru vůči Madeleine Albright, a rýpl si do novinářů.

Stupidní novináři, záchodové mísy a zahrození vládě. Zeman dostal vaše dotazy, zde máte odpovědi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Jedna z otázek čtenářů ParlamentníchListů.cz směřovala k situaci na Ukrajině. „Můžete sdělit, proč podporujete Ukrajinu a současnou ukrajinskou vládu, která nemá mandát k vládnutí? Myslím, že Rusko má nárok na pomoc svým občanům. Všude, kam vstoupily USA a EU, to nedopadlo dobře a jsou na vině. Tak se ptám, proč nejste s Putinem?" zajímá se čtenář.

„Nevím, jestli jste četl moje projevy o Ukrajině. Kdybyste je četl, věděl byste, že jsem odsoudil banderovce, že jsem odsoudil extrémní fašistické síly na Ukrajině a že jsem se domáhal svobodných voleb, jak prezidentských, tak parlamentních, které by teprve na Ukrajině mohly pomoci ustavit skutečně demokratickou vládu, která by vzešla z vůle většiny národa," odpovídá Miloš Zeman.

Také další dotaz směřoval k zahraničně-politickému dění. Dle čtenáře si občané České republiky přejí, aby žili v míru se všemi národy a neposílali svá vojska do jiných zemí. „Přestože si velice vážím Vaší inteligence a vzdělání, tak přesto si myslím, že v Afghánistánu se nebojuje o Prahu a proti terorismu se nebojuje zabíjením Afghánců v jejich zemi, lidí, kteří chtějí žít bez amerických a evropských okupantů," poznamenal čtenář.

Celé odpovědi prezidenta republiky + možnost položit další dotaz:

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

„Předpokládám, že jste muž, nikoli žena, protože kdybyste byl zastáncem afghánské tálibánské kultury, musel byste se halit do burky a bylo by Vám odepřeno jakékoli vzdělání. Nicméně v Kábulu se skutečně bojuje za Prahu, protože v Afghánistánu se cvičí teroristé, kteří již vyhodili do povětří londýnské metro, madridské nádraží nebo hotel v Bombaji, i když indická armáda v Afghánistánu vůbec nebojovala. Není vyloučeno, že taková teroristická buňka by mohla způsobit podobný teroristický útok např. i v Praze a já bych Vám rozhodně nepřál, abyste se stal jeho obětí," odvětil prezident Zeman.

Zeman se vymezil vůči nařčení z eurohujerismu

Zároveň popřel poznámku čtenáře, že by vůči Evropské unii zastával postoj, který mnozí označují jako eurohujerství. „Pokud jde o Evropskou unii, doporučuji přečíst si můj projev v Evropském parlamentu, který zřejmě neznáte," odkázal Zeman ke svým slovům.

Z prezidentových dalších odpovědí vyplývá, že je příznivcem zavedení eura. Odráží dotaz čtenáře, jenž tvrdí, že většina obyvatel Slovenska, které společnou evropskou měnu přijalo, s tím nesouhlasí. „Sedmdesát procent Slováků s eurem souhlasí a souhlasí s ním i vedoucí slovenští političtí představitelé, takže přestěhujte se na nějaký čas na Slovensko a zažijte euro na vlastní kůži," doporučuje Zeman čtenáři.

Další otázka hledala odpověď na to, proč Zeman neprojevil stejné obavy, když se trhala bývalá Jugoslávie na kusy. Prezident ve své odpovědi předesílá, že Česká republika souhlasila s bombardováním Bělehradu pouze s podmínkou, že zasáhne pouze vojenské objekty. „Tato podmínka byla přislíbena, ale nebyla splněna, a od té doby mám hlubokou nedůvěru vůči Madeleine Albright a odmítl jsem udělit Řád Bílého lva generálu Wesleymu Clarkovi, který bombardování vedl. Připomínám také, že to byla právě česko-řecká iniciativa, která se snažila bombardování Jugoslávie zabránit," uvedl Miloš Zeman.

Prezident by měl mít možnost nejmenovat navržené ministry

Jeden ze čtenářů se Miloše Zemana zeptal, proč jmenoval do funkce některé z ministrů vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ačkoli sám prý tento názor nesdílí, podřídil se mínění většiny ústavních právníků, že prezident musí vyhovět návrhu předsedy vlády.

„Dlouho jsem bojoval za to, aby prezident měl právo některé ministry odmítnout. A kdybych toto právo bezpochybně měl, mohu Vás ujistit, že někteří z Vámi uvedených by ministry skutečně jmenováni nebyli. Například velmi kriticky jsem se vyjádřil právě o panu ministru Stropnickém. Nicméně řešení tohoto problému spočívá v případných změnách Ústavy tak, aby prezident měl právo některého z navrhovaných ministrů odmítnout," uvedla hlava státu.

Zeman se nehodlal vyjádřit na adresu ministra Lubomíra Zaorálka, kterého původně nechtěl jmenovat do čela diplomacie. „Dal jsem vládě tři měsíce hájení a tyto tři měsíce ještě neuplynuly. Mohu Vás ujistit, že po uplynutí třech měsíců se mohu kriticky vyjadřovat k působení jakéhokoli ministra," uvedl.

Nechyběla ani otázka „pro odlehčení". Jednoho z čtenářů zajímalo, jak se prezidentu Zemanovi líbilo slavnostní zahájení zimní olympiády, která se konala v Rusku. Zeman při tom utrousil i rýpavou poznámku na adresu českých médií. „Myslím si, že bylo velmi dobře zorganizováno. Soči má překrásnou moderní architekturu. Nebyl podniknut žádný teroristický útok a pouze naši stupidní novináři zredukovali olympiádu v Soči na dvě vedle sebe stojící záchodové mísy," odvětil Miloš Zeman.

Na samotný závěr se Zeman vymezil vůči nařčení čtenáře, že se stáhl do ústraní a ztratil svou bojovnost a elán. „Doporučuji Vám poslechnout si můj projev v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře vládě, protože tento projev byl zaměřen právě na to, co Vy sám chcete. To znamená boj za sociální stát skandinávského typu. Na druhé straně respektujme v demokracii vůli voličů. A já pevně doufám, že Vy jste nebyl mezi těmi, kdo volit nešli, protože v takovém případě by Vaše kritika byla velice planá," uzavřel Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…