Sucho, studny, evidence velkých odběrů vody... V ČT promluvil ministr Brabec

29.08.2018 21:44

Česko schne. Sucho už je na čtyřiadevadesáti procentech území České republiky. V srpnu nenapršelo ani čtyřicet procent toho, co obvykle v tuto dobu naprší. Do některých obcí už se musí voda i vozit. Ministr životního prostředí Richard Brabec proto v pořadu Interview na ČT24 promluvil o opatřeních, kterými by bylo možné přírodě v udržení podzemní vody pomoci, inspiraci nachází například v Izraeli. Kromě toho také prozradil, zda je v souvislosti se suchem, které Česko trápí, v plánu, že se voda ze studní zpoplatní.

Sucho, studny, evidence velkých odběrů vody... V ČT promluvil ministr Brabec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec

Podle Brabce bohužel zatím nenasvědčuje nic tomu, že by se suché období blížilo ke svému konci. „Já už vstávám i usínám s tím, aby zapršelo,“ svěřil se Brabec s tím, že nás čeká pravděpodobně i suché září a srážkové úhrny se jen tak nedoženou.

Kdy zase bude ve studnách voda, si ministr životního prostředí netroufá odhadovat. „Pokud bude standardní průběh podzimu a zimy, tak by se podzemní voda snad vrátit mohla. Největší problém ale je, že sucho se kumuluje už čtyři roky a podzemní voda se na drtivé většině území stále nenavrátila na hladiny, kde byla například v roce 2014, před tím prvním suchým rokem,“ uvedl Brabec.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš provádí jménem České republiky dobrou zahraniční politiku?

89%
11%
hlasovalo: 16479 lidí
Některé mapy, co se hladin spodních vod týče, během zimy ukazovaly, že je stav celkem v normálu a nebyla žádná místa, kde by byla značení podprůměrného stavu spodních vod, podotkl moderátor Daniel Takáč, který se proto zeptal, kam tedy na jaře voda zmizela. Podle Brabce je však největší problém právě ten, že když už sníh napadne, tak velmi rychle roztaje. „Ten sníh se rychlým roztátím nestačí ani vsáknout a voda rychle odteče. Podzemní vody se pak nemají šanci obnovit,“ vysvětloval Brabec a doplnil, že důvodů by se našlo více, ale tohle je hlavní důvod, proč kumulujeme suché roky a vody se nedoplňují.

Technická opatření, kterými lze zlepšovat stavy podzemních vod, prý existují. Je to prý například umělá infiltrace. „Takové opatření v Česku funguje, minimálně jedno velmi dobře, což je vodárna Káraný. Tam člověk pomáhá přírodě, čerpá vodu z povrchového toku a cíleně ji vrty nebo studnami zasakuje,“ dal za příklad Brabec, který také uvedl, že by takových opatření rádi udělali více.

„Máme již připravené dva projekty na příští rok týkající se zasakování. Jeden je v oblasti Krušných hor a druhý v povodí Orlice,“ upřesnil ministr a dodal, že pokud by skutečně zafungovaly, tak to znamená, že by se naskytlo řešení pro celou řadu obcí. Podobných technik využívá i Izrael. „Umělá infiltrace je i v Izraeli zcela běžná na velkém území. Oni mají akorát výhodu, že mají velké pískové struktury, kde uměle infiltrují vodu třeba odpadní, kterou přes přírodní filtry čistí a hned o pár set metrů dále čerpají,“ řekl Brabec s tím, že umělá infiltrace je skutečně jednou z možností, které by mohly efektivně pomoci.

Když se tedy tyto dva projekty osvědčí, budou následovat i další. „Máme jich připravených předběžně desítky. Ideální by bylo, kdyby to příroda zvládla sama. Ale pravda je, že jsme jí za poslední desítky let v tomto směru vůbec nepomáhali,“ kroutil hlavou Brabec a dal za příklad velký problém se zemědělskou půdou, která kvůli špatnému obhospodařování ztratila schopnost vodu udržet.

Dále Brabec odpověděl na otázku, zda se bude za vodu ze studní platit. „Dnes je to tak, že odběr vody je osvobozený od poplatků do šesti tisíc kubíků. To je šest milionu litrů ročně. V novele vodního zákona nepředpokládáme, že bychom to měnili,“ řekl ministr a dodal, že hovoří s Ministerstvem zemědělství spíše o tom, zda nezačít evidovat velké odběry. „Pravda je, že izraelský způsob hospodaření s vodou je, že tam nejde v podstatě ani litr bez měřáku,“ poznamenal.

Doposud v České republice v době vodního blahobytu nebyly odběry příliš evidovány. A podle Brabcových slov se s tím nepočítá ani nyní. „Nepočítáme ani s povinnými vodoměry u těch, kteří mají studnu,“ sdělil s tím, že byrokracie s tím spojená by s sebou nesla větší náklady, než by byl výsledný efekt.

Maximálně se prý počítá s tím, že se budou evidovat odběry větší například u malých obcí, různých sportovních klubů, golfových hřišť a tak dále. „Jde o odběry, které spotřebovávají řádově tisíce kubíků. Tady uvažujeme pouze o nějaké hranici, kdy bychom vedli evidenci. Po sečtení totiž jde o milionové odběry, které v těchto suchých obdobích mohou být skutečně důležité,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…