Superdebilita pana Zemana. Prezident podle "Lidovek" spáchal další mezinárodní ostudu

31.01.2015 18:26

Český žurnalista Ferdinand Peroutka a britský premiér Winston Churchill byli podle prezidenta Miloše Zemana fascinováni nacismem. Uvedl to ve svém projevu k 70. výročí osvobození Osvětimi. Jenže podle historika a redaktora Lidových novin Petra Zídka překroutil fakta a vytrhl věty z kontextu. Vědec zapátral v archivech a následně zhodnotil prezidentský projev značně příkře.

Superdebilita pana Zemana. Prezident podle "Lidovek" spáchal další mezinárodní ostudu
Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Popisek: Miloš Zeman na pražské konferenci k výročí konce holocaustu

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu u příležitosti 70. výročí od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi citoval slavného novináře Ferdinanda Peroutku a Winstona Churchilla. Chtěl na nich ukázat, že i takové osobnosti se mýlily a vstříc nástupu nacismu snažily hledat dokonce pozitivní stránky zrůdné ideologie.

Historik Petr Zídek prý pečlivě prohledával archiv časopisu Přítomnost a nikde článek s titulkem "Hitler je gentleman", který Zeman použil ve svém projevu, nenašel. "Nezdá se pravděpodobné, že by nějaký takový článek Peroutka kdy napsal,“ uvádí historik.

Celý komentář ZDE.

Zeman dále citoval Peroutku z jiného článku: "Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Tento článek, publikovaný v Lidových novinách 4. října 1938, napsal však podle Zídka Jan Stránský, jenž se skrýval za pseudonymem Petr Bílý. "Jde o reakci na Mnichovskou dohodu, a kdyby ho Zeman citoval v kontextu, zjistil by, že žádnou 'fascinaci intelektuálů zrůdným učením' neprokazuje. Jan Stránský napsal: Chtěli jsme zemřít za lepší zítřek a možná, že by nám bylo lépe, kdybychom byli mrtvi. Dobrá, budeme tedy pro tento lepší zítřek žít ve špatném dnešku a nemůžeme-li zpívat s anděly, budeme výti s vlky,“ píše Zídek.

Navíc k Peroutkovi dodal: "Tvrzení, že Ferdinand Peroutka byl fascinován nacismem, se nedá nazvat jinak než jako perfidní lež. Daly by se najít stovky citátů ze skutečných Peroutkových článků, které ho ukazují jako jasnozřivého odpůrce nacismu. O tom svědčí i to, že jeho publicistická činnost mu vynesla téměř šestileté věznění v nacistickém koncentráku. Miloš Zeman z důvodů, která zná jen on sám, kydá bahno na člověka, jenž na rozdíl od něj vždy ctil fakta a svou morální integritou by se mohl stát vzorem,“ ulevil si.

"Zemanův projev není jen běžná ostuda a trapnost jako vrávorání před korunovačními klenoty. Jde o projev, který byl určen zahraničnímu publiku, a prezident zesměšnil nejen sebe, ale celou Českou republiku," píše dále historik. Pracovat na mezinárodním fóru s takto snadno vyvratitelnými fakty je podle něj ostuda celé prezidentské kanceláře, která by hlavě státu měla projevy připomínkovat, jako se to v týmech světových státníků běžně dělá. "Jak je možné, že odpovědní úředníci v čele se superinteligentním Hynkem Kmoníčkem nepřišli na to, že obsahuje 'superdebility'?" ptá se redaktor závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…