Superostuda! Má komentátor MF Dnes jasno o Zemanově radikálním projevu

28.01.2015 9:01

Intelektuálně ubohé ranařství či snaha o publicitu hraničící s velikášstvím – tak hodnotí někteří komentátoři českých deníků včerejší projev prezidenta Miloše Zemana na konferenci „Let My People Live!“ konané na pražském Hradě.

Superostuda! Má komentátor MF Dnes jasno o Zemanově radikálním projevu
Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Popisek: Miloš Zeman na pražské konferenci k výročí konce holocaustu

„Dva prezidenti včera promluvili k osvětimské památce, český a německý. Kontrast byl obrovský. Joachim Gauck uchvátil. Miloš Zeman se předvedl intelektuálně ubohým ranařstvím,“ píše komentátor MF Dnes Teodor Marjanovič.

V jádru prezidentova projevu nicméně dle Marjanoviče vězí ještě cosi ostudnějšího než intelektuálně ubohé ranařství. „Jeho přehnaný, slovy o superholokaustu našlehaný důraz na islamisty vyznívá prapodivně, když vezmeme v potaz, že se mezi hosty akce na Pražském hradě objevil i Vladimir Jakunin, muž z amerického sankčního seznamu. Jako by Zeman, beztak známý svou rusofilií, chtěl odvrátit pozornost nejen od přítomnosti Putinova zástupce, nýbrž i od skutečnosti, že tu je přece ještě další civilizační mrak, jemuž je nutné čelit. Rovněž Rusko překresluje hranice násilným způsobem a v důsledku jím rozdmýchané války už na Ukrajině přišlo o život na pět tisíc lidí,“ podotýká komentátor MF Dnes.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk zase považuje výzvu prezidenta Zemana k mezinárodnímu válečnému tažení proti Islámskému státu za snahu vyrovnat se zakladateli českého prezidentského úřadu Václavu Havlovi v globálním vlivu, který prý daleko přesahoval velikost naší země.

Jenže Miloši Zemanovi jde prý na rozdíl od Havla v prvé řadě o publicitu a ani si neumí zjistit pořádné informace, neboť nigerijskou islamistickou teroristickou organizaci Boko Haram údajně opakovaně nazýval Boko Hamar. „Miloš Zeman si svými výroky možná zajistí chvilkovou pozornost světových médií. Prezident nevelkého členského státu NATO, který je radikálnější než kdokoli v západní hemisféře a zoufale na něj reaguje i ministr zahraničí vlastní země (to máme vyhlásit křížovou válku, táže se Lubomír Zaorálek), je skutečnou raritou. Nejde ovšem o politickou velikost. Jen o velikášství,“ konstatuje Honzejk.

Víme, jak to dopadlo

Komentátor Lidových novin Petr Pešek míní, že Miloš Zeman pomocí džihádismu vytěsňuje jiné neméně akutní hrozby. „Zeman jako by podprahově říkal: ruské vojenské avantýry na Ukrajině jsou marginální záležitostí, máme tu větší zlo, pro jehož potírání Moskvu potřebujeme. To je ovšem scestné uvažování. A pokud Zeman připomínal vojenskou nečinnost Západu při předválečné mobilizaci Porúří, není lepší paralely než ruské obsazení Krymu. Anebo nevyhnutelné spojení se Stalinem, když to trochu přeženeme. A víme, jak to dopadlo,“ konstatuje Pešek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …