Sváček podruhé? Klaus o tom prý uvažuje

19.02.2012 18:31

Prezident Václav Klaus podle České televize uvažuje o tom, že Senátu podruhé navrhne předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka jako kandidáta na funkci ústavního soudce. Senátoři Sváčkovu kandidaturu zhruba před dvěma týdny neschválili. V tajném hlasování mu chyběly dva hlasy.

Sváček podruhé? Klaus o tom prý uvažuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

"Ano, něco málo jsem o tom slyšel, nepovažuji to za příliš šťastné, aby pan prezident opakoval, ale je to jeho pravomoc a mě nepřísluší se k tomu vyjadřovat," řekl k možné druhé Sváčkově kandidatuře v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize předseda poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Podle senátora a místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera by bylo opětovné navržení Sváčka možná až pohrdáním Senátem. "Nechce se mi ničemu takovému věřit," řekl v televizi Dienstbier.

Sváček měl nahradit Elišku Wagnerovou, jejíž mandát ústavní soudkyně končí v březnu. Klaus označil jeho odmítnutí Senátem za chybu. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na dobu deseti let. Letos v červnu skončí mandát ještě soudci Františku Duchoňovi, příští rok hned osmi soudcům včetně předsedy soudu Pavla Rychetského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…