Svátek práce v Praze oslaví politici i anarchisté

27.04.2012 15:18

Oslavu svátku práce se v Praze chystají podobně jako v minulých letech levicové a pravicové strany, v centru se sejdou také příznivci krajní pravice a nedaleko i anarchisté. Vyplývá to z magistrátního seznamu nahlášených shromáždění zveřejněných na webových stránkách Prahy. Na pořádek i plynulost dopravy budou dohlížet policisté, uvedla ČTK.

Svátek práce v Praze oslaví politici i anarchisté
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Anarchisté v Plzni

Magistrát zatím na první květnový den zaznamenal zhruba 15 nahlášených shromáždění. Jejich počet ale zkresluje to, že pět z nich oznámil stejný pořadatel. Jedná se o anarchistické "připomínky justiční vraždy chicagských odborářů v roce 1886". Jana Součková z Antifašistické akce (AFA) v pátek v tiskové zprávě zaslané ČTK oznámila, že víkendový program vyvrcholí 1. května ve 13:00 demonstrací na náměstí Republiky. Kudy se průvod z náměstí vydá, zatím není jasné.

Anarchisté považují za své tradiční shromáždiště Střelecký ostrov, kde se konaly oslavy poprvé v roce 1890. Kromě samotného ostrova si rezervovali také nábřeží a ulice v jeho okolí. Zřejmě jako pojistku proti případnému zákazu akce mají zamluvené rovněž náměstí Míru a Jiřího z Poděbrad a řadu dalších ulic.

Vandase přijedou podpořit zástupci německé krajní pravice

Příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) se setkají nedaleko. Ve 14:00 mají sraz v ulici Na Můstku. Předseda strany Tomáš Vandas ČTK řekl, že pozvání přijali zástupci krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD).

U stanice metra Můstek nejprve vystoupí řečníci, účastníci se pak vydají na průvod centrem města. Trasa pochodu podle něj ještě není stanovena. Podle informací z magistrátu má strana nahlášen pochod ulicemi Anglická, Žitná, Spálená a Železná. Strana chce podle svého webu vystoupit proti asociálním reformám" a "destabilizaci společnosti".

Policie bude podle mluvčího Tomáše Hulana připravena případné konflikty řešit. Konkrétní opatření ale neupřesnil. Více informací policie sdělí až v pondělí.

Občanští demokraté půjdou na Petřín

Oslavy svátku práce připravují tradičně komunisté, kteří se sejdou před vchodem na holešovické výstaviště. Občanským demokratům bude patřit stejně jako v minulých letech Petřín.

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho zavedla v roce 1889 II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si prý socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…