Svědek u soudu potvrdil žádost o 18 milionů eur v Dalíkově kauze

13.10.2014 11:12

Před pražským městským soudem dnes prostřednictvím videokonferenčního hovoru z Vídně vypovídal jeden z klíčových svědků v kauze lobbisty Marka Dalíka, která se týká údajné korupce při pořízení obrněných aut Pandur pro českou armádu. Jde o bývalého manažera firmy Steyr Stephana Szücse, na základě jehož svědectví policisté Dalíka vyšetřovali. Szücs před soudem uvedl, že si Dalík v pražské restauraci řekl o téměř půlmiliardový úplatek.

Svědek u soudu potvrdil žádost o 18 milionů eur v Dalíkově kauze
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Szücs v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Dalík vinu odmítá.

Bývalý manažer Steyru dnes před soudem svoji výpověď zopakoval. Podle něj setkání v Praze navazovalo na předcházející schůzku v Brně a týkalo se vyjednávání o pandurech. „Obsahem bylo, zda by bylo možné projekt Pandur zredukovat. Bylo nám řečeno, že si Česko nemůže nebo nechce projekt v původním rozsahu dovolit," řekl Szücs. Česko nakonec zrušilo původní smlouvu na 199 obrněnců a nechalo si jich dodat jen 107.

Dalíkovy činy mohou být ještě překvalifikovány

„Měl jsem dojem, že je připravena dobrá cesta pro další spolupráci," popsal setkání v Praze Szücs. Když se schůzka blížila ke konci, tak podle něj k soukromému rozhovoru na chvíli odešel někdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták a jeden ze zbrojařů. „Když byli mimo, tak nám Dalík sdělil, že by pro další spolupráci bylo potřeba uhradit tři krát šest milionů eur," uvedl Szücs. Po ukončení jednání o tom prý informoval nadřízené.

Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až deset let vězení. Soud však může jeho údajné korupční jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení. V lepším případě také na nepřímé úplatkářství, za které hrozí až tři roky.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…