Švédsko: Je to prý všechno jinak. Přišly zajímavé informace

27.02.2017 12:02

Švédsko se potýká dlouhé měsíce s vlnou násilností páchaných přistěhovalci. Internetový server Ekuriren však nyní tvrdí, že údajné problémy s integrací zejména muslimských přistěhovalců je dílem propagandy.

Švédsko: Je to prý všechno jinak. Přišly zajímavé informace
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranti

Švédsko se nachází ve stavu, kdy pouhým otevřením diskuze o imigraci její účastníci riskují, že budou označení za xenofoby a rasisty. Ačkoli se i v mainstreamových médiích pravidelně objevují zprávy o zapalování aut v přistěhovaleckých čtvrtích Malmo a Stockholmů, vláda odmítá připustit jakékoli problémy. Samotní policisté čas od času hovoří o existenci několika desítek no go-zón, ale švédské úřady si trvají na svém: Integrace přistěhovalců je úspěšná.

V podobném duchu se nese i investigativní reportáž serveru Ekuriren, která se zaměřuje zejména na servery Fria Tider a Granskning Sverige, které z jeho pohledu šíří protuprchlickou nenávist. „Oba servery vlastní společnost zaregistrovaná v estonském Talinu. Vedle toho je spojuje jedno společné téma, kterým je xenofobie a islamofobie, která do textů zde publikovaných pronikla přibližně na začátku roku 2009,“

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Ekuriren nachází i další těžko odpustitelný hřích a připomíná, že oba servery od počátku podporovaly Švédské demokraty, kteří jsou „slušnými“ médii od počátku zostouzeny a nálepkováni jako rasisté. „V posledních měsících oba weby podporují proruské postoje a v amerických prezidentských volbách jednoznačně stranily Donaldu Trumpovi,“ stěžuje si server Ekuriren, aniž by zmínil, že drtivá většina mainstreamových médií zase stranila Hillary Clintonové.

Přesto prý mezi oběma servery přece jenom existuje určitý rozdíl. „Zatímco práce Fria Tidre se dá s přimhouřením obou očí považovat za něco, co připomíná novinařinu, tak Granskning Sverige představuje vyloženě továrnu na výrobu lží. Jeho trollové se ani v nejmenším nezabývají novinářskou etikou. Vystupují pod falešnými identitami, volají do redakcí po celém Švédsku a šíří nepravdivé či upravené zprávy týkající se uprchlíků,“ žaluje Ekuriren.

„Vedou se šéfredaktory telefonický rozhovor, který následně sestříhají tak, aby z nich představitelé mainstreamových médií vyšli co nejhůře. Například takto sestříhali dvacet minut trvající rozhovor do tří minut a v titulku tvrdí, že šéfredaktor našeho serveru označuje obyvatele Švédska za rasisty. Podobných rozhovorů naše redakce jenom za loňský rok zaznamenala asi sto a nebyli jsme v tomto ohledu jediní,“ uzavírá Ekuriren.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…