Švédsko: Rekord v útocích výbušninou. Nárůst střelby. A tresty se snižují

25.02.2024 18:10

Ve Švédsku narůstá počet lidí, kteří se zapojují do kriminálních gangů. Ruku v ruce s tím jde i fakt, že počet přestřelek s následkem smrti se za posledních deset let ve Švédsku víc než zdvojnásobil. A počet útoků provedených výbušninou byl nejvyšší v historii. Jedním z pachatelů bombových útoků byl i šestadvacetiletý Alfred Wennberg. Server švédského listu Expressen upozornil prostřednictvím tohoto mladého muže na jeden podstatný švédský háček, díky kterému lze pachatelům některých trestných činů snižovat tresty. Podle listu je to v některých případech až příliš.

Švédsko: Rekord v útocích výbušninou. Nárůst střelby. A tresty se snižují
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Švédská policie tvrdí, že v místních ganzích je zapojeno na 62 tisíc lidí. Celková švédská populace čítá asi 10,4 milionu lidí. Agentura Reuters s odvoláním na data strážců zákona v této severské zemi upozornila, že počet přestřelek s následkem smrti se za posledních deset let ve Švédsku víc než zdvojnásobil.

„Zjistili jsme 14 000 aktivních lidí ve zločineckých sítích,“ řekla na mediální konferenci národní policejní komisařka Petra Lundhová. „Přesuneme-li se na osoby s připojením k těmto sítím, odhadujeme, že je zde 48 000 osob.“

V roce 2022 došlo ve Švédsku k 62 smrtelným střelbám, dodal ministr spravedlnosti Gunnar Strömmer.

„Přestože v roce 2023 počet smrtelných střeleb mírně klesl, předběžné údaje ukazují, že Švédsko mělo devětkrát více smrtelných střeleb než Norsko, Dánsko a Finsko dohromady,“ řekl na téže mediální konferenci.

Zároveň dodal, že počet útoků s výbušninami byl nejvyšší v historii.

„Mluvíme o zločinu ohrožujícím systém s vysokým sklonem k násilí, který umlčuje svědky, ohrožuje sociální pracovníky, infiltruje úřady a politické strany, obchoduje s drogami, seniory a našimi sociálními systémy,“ řekl Strommer o zločineckých sítích.

Agentura Reuters také upozornila na září loňského roku, kdy došlo ve Švédsku k jedenácti smrtelným střelbám, a tudíž šlo o nejsmrtelnější měsíc ve Švédsku od roku 2019.

Jedním z odsouzených z bombového útoku byl i Alfred Wennberg. Server švédského deníku Expressen upozornil, že tento mladý muž byl v šestadvaceti letech odsouzen za několik zločinů včetně odsouzení za výrobu bomby. Švédské zákony však umožňují takovým pachatelům snižovat sazby. Aby pachatel několika zločinů nestrávil ve vězení až příliš mnoho času, což by stálo dost peněz i švédské daňové poplatníky.

Má to ale háček.

Expressen volá po změně švédských zákonů, neboť u Wenberga bylo ke snížení trestu přikročeno už jedenáctkrát. Nejprve byl odsouzen za držení jedenácti kilogramů amfetaminu. Nyní je odsouzen za to, že pomohl dvěma mužům z Rinkebyho gangu Shottaz zavraždit Kostase (39) v Huvudsta v Solně. Na triku má celkem pět trestů odnětí svobody a prý již jedenáctkrát bylo přikročeno k tomu, že bude jeho trest snížen.

„Alfreda Wennberga v červenci odsoudil odvolací soud ve Svea k 2,5 roku vězení za závažné trestné činy se zbraněmi a drogové trestné činy. V srpnu přišel na řadu další trest vězení u odvolacího soudu, kde byl odsouzen za závažné drogové delikty, a zde Wennberg začal dostávat snížené tresty. Odvolací soud shledal, že trestem za závažnou drogovou trestnou činnost byl trest odnětí svobody na dva roky a devět měsíců, ale po snížení trestu zůstal na 1,5 roku odnětí svobody. Další verdikt se týkal bombových útoků proti nepřátelům Foxtrotu v Dalenu během ledna a několika případů výroby bomb. Odvolací soud v říjnu uvedl, že trestní sazba za celkovou trestnou činnost, za kterou byl odsouzen, byla 6,5 roku vězení, ale trest v tomto rozsudku byl snížen na 2,5 roku,“ napsal švédský server.

Toto musí podle listu skončit. „Vláda musí systém snižování trestů změnit.“

„Vláda musí také zrušit institut snižování trestu pro ty, kteří prodlužují utrpení oběti trestného činu tím, že se drží stranou. Trest by se neměl jako dnes snižovat, pokud mezi trestným činem a trestem uplyne dlouhá doba. Není ani rozumné, aby důsledkem toho bylo snížení trestu, pokud odsouzený přijde o práci. Je samozřejmé, že například učitel, který zneužil studenta, dostane výpověď nebo že nemůže zůstat policista, který se dopustil trestného činu. Je načase, aby Strömmer jednal a předložil lex Wennberg a odstranil další nepřiměřené snižování trestů,“ uvedl server listu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…