Švédsko plné žebráků. Nikomu z politiků se to nelíbí, ale netuší, co s tím. Toto s nimi zažil náš reportér

17.03.2017 7:27

Množství žebráků v ulicích švédských měst je již dlouhou dobu velkým politickým problémem této severské země. Převážně před vchody do supermarketů všech větších švédských měst, ve vestibulech stockholmského metra, ale i přímo ve vagónech metra v současné době žebrá množství lidí.

Švédsko plné žebráků. Nikomu z politiků se to nelíbí, ale netuší, co s tím. Toto s nimi zažil náš reportér
Foto: Vít Hassan
Popisek: Množství žebráků v ulicích švédských měst je už dlouhou dobu problémem severské země

„Ve Stockholmu jsem viděl žebrat mnoho starších rumunských žen, které i za silného sněžení seděly na zemi a v rukou držely kartóny s nápisy žádajícími o peníze. Po vagónech stockholmského metra se procházeli romští mladíci a na volná sedadla před cestující pokládali kartičky s žádostí o finanční pomoc,“ uvedl reportér ParlamentníchListů.cz Vít Hassan. Podobná situace panuje i v Göteborgu a v Malmö. Zhruba 80 procent všech žebráků pochází z Rumunska. Většina z nich je považována za Romy. Ostatní žebráci pocházejí z Bulharska a dalších balkánských zemí. Odhadem se celkem jedná o 4000 až 5000 lidí, z nichž mnozí žijí venku.

Úřady nemají možnost ověřovat

Přesný počet žebráků v ulicích švédských měst však není znám, jelikož je po Evropské unii v rámci tzv. schengenského prostoru volný pohyb osob. Občané ze zemí Evropské unie mají povolen pobyt v jiné zemi v rámci EU po dobu tří měsíců bez nutnosti registrace. Pro pobyty delší než tři měsíce musí mít občané EU, kteří nepracují, dostatečné finanční prostředky, aby se po dobu svého pobytu nestali zátěží pro systém sociálních služeb hostitelského členského státu, a musí být účastníky zdravotního pojištění. „Do tří měsíců je to bez registrace, ale když například občan Rumunska zůstane ve Švédsku déle, úřady stejně nemají možnost si to ověřit,“ uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Premiér: Je absolutně neakceptovatelné vidět lidi klečet a žebrat

Švédský premiér Stefan Lofven se v prosinci loňského roku vyjádřil, že žebrání musí skončit. „Je absolutně neakceptovatelné vidět lidi klečet a žebrat, je to velmi ponižující a zcela mimo sociálnědemokratickou ideologii, nějak to musíme zastavit,“ řekl v rozhovoru pro server Aftonbladet.

Řada sociálních demokratů před dubnovým kongresem navrhuje přezkoumat a změnit zákon o veřejném pořádku tak, aby bylo jednodušší vykázat lidi ze soukromých pozemků. V souvislosti s tím přicházejí s návrhy, jak omezit žebrání. „Například to může znamenat omezení možnosti získávání finančních prostředků na obchodních místech a ve veřejné dopravě,“ řekl tajemník strany Lena Rådström Baastad.

Konzervativci na rozdíl od sociálních demokratů chtějí obcím umožnit úplný zákaz žebrání. Švédská vláda se také pokoušela jednat s Rumunskem, aby převzalo zodpovědnost za svoje občany, ale zatím bez žádné odezvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…