Švejnar a Prouza se shodli: Kdo v EU může, ať se od Ruska odpojí hned

07.05.2022 19:36

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku Jan Švejnar byli hosty patečního pořadu Události, komentáře na ČT24, kde diskutovali na téma odstřihnutí Evropy od ruské ropy. Shodli se, že je třeba to provést chytře; evropské země s alternativními zdroji by se mohly odpojit okamžitě.

Švejnar a Prouza se shodli: Kdo v EU může, ať se od Ruska odpojí hned
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

„Co se týče Evropy, tam je otázka, jak rychle můžeme dostat ropu z jiných zdrojů. A tam si myslím, že to přizpůsobení bude v určitém smyslu rychlejší,“ řekl Prouza s tím, že to ale bude bolestivé.

  • Záznam celého pořadu najdete ZDE

Premiér Petr Fiala (ODS) se nechal slyšet, že embargo na dovoz ruské ropy Česko podpoří, podmínilo to odkladem do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do Česka ropu dopravit. Evropská komise mu odklad přislíbila až do poloviny roku 2024.

Prouza věří, že pokud bude Evropa dál postupovat chytře, jako nyní při zákazu dovozu ruské ropy, dopady budou minimální. „To, jak ten návrh vypadá, je to nejlepší, co můžeme udělat – země, které mají alternativní zdroje, se od ruské ropy odříznou okamžitě. A země, jako je Česko, které nemají jinou alternativu, dostanou čas dostavět ropovody, najít si surovinu odjinud. Pak v tu chvíli se odříznou také,“ sdělil s tím, že nemá smysl, aby čekala celá Evropa.

Švejnar tomu přitakal. „Je dobré, aby státy, které se mohou odříznout okamžitě, aby to učinily. Mohou být výjimky jako my, Slováci, Maďaři, po určitou dobu. Ale musí být jasné, že ty sankce budou kompletní a v tom smyslu dopad na ruskou ekonomiku bude tak silný, že vyjednávací možnosti – jak Ukrajiny, tak i Evropy – vůči Rusku budou podstatně jiné než teď,“ řekl. Sankce podle něj musí být kompletní a zásadní, aby měly účinek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…