Svět v napětí. Otazníky nad dalším vývojem ekonomiky USA. Zde jsou scénáře

07.12.2023 16:46 | Monitoring

Investiční banky, správci aktiv a akcioví analytici po celém světě se rozcházejí v názorech na vývoj ekonomiky USA v roce 2024. Někteří tvrdí, že americká ekonomika navzdory problémům poroste podobným tempem jako loni; jiní jsou přesvědčeni, že ekonomika USA vstoupí do dlouho ohlašované recese a potáhne s sebou celý svět.

Svět v napětí. Otazníky nad dalším vývojem ekonomiky USA. Zde jsou scénáře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Zatímco loni se všichni prognostici shodli, že v USA dojde k dlouhé ekonomické recesi, letos se očekávání různí. I proto, že loňské odhady se nenaplnily a největší světová ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla o 5,2 %. Nejasné prognózy vytvořily širokou škálu projekcí vývoje amerických úrokových sazeb, které výrazně ovlivňují světová aktiva.

Účastníci na světovém trhu se proto připravují na turbulentní období, kdy není jasné, jaký bude vývoj americké inflace a úrokových sazeb, které určuje Federální rezervní systém. Zatím se nedá odhadovat, zda v USA nastane hospodářský pokles, který může vyvolat snížení sazeb a oslabení dolaru. Údaje o obchodování ukazují, že investoři se stále více zajímají o ochranu svých portfolií před budoucí zvýšenou nestabilitou akciových trhů.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Amundi, největší evropský správce aktiv, nyní podle informací agentury Reuters očekává recesi v USA v první polovině roku 2024, což znamená, že skupina má negativní postoj k dolaru a zaměřuje se na aktiva rozvíjejících se trhů. V oblasti zahraničních měn by podle nich měl být japonský jen „světlým bodem“ na trhu, protože se očekává, že Bank of Japan konečně upustí od své ultra uvolněné měnové politiky.

Morgan Stanley však recesi nepředpokládá a počítá s tím, že Fed může udržet vysoké sazby i v příštím roce. V případě amerických akcií, které jsou motorem světových akciových trhů, jsou prognostici také rozděleni. Někteří jsou stále velmi oddaní myšlence o recesi a věří, že když se to nestalo letos, musí se to stát příští rok.

Deutsche Bank předpovídá mírnou recesi v USA v první polovině roku 2024 a snížení úrokových sazeb o neuvěřitelných 175 bazických bodů. Banka JP Morgan považuje recesi za možnou, zatímco banka Goldman Sachs vidí riziko recese pouze v omezené míře. Odhady akciových analytiků jsou v současné době podle investičního institutu Blackrock (BII) nejrozporuplnější od pandemie covidu-19.

Většina ekonomických prognostiků se shoduje na tom, že globální inflační vlna je u konce. Investoři se však neshodnou ani na tom, zda to znamená dramatické snižování sazeb, které obvykle s poklesem výnosů zvyšuje ceny dluhopisů. Dluhopisový gigant PIMCO odhaduje pravděpodobnost recese v USA v roce 2024 na 50 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusko a Čína vede s dolarem úspěšnou válku. BRICS utěšeně roste, arabský svět nachází svůj dějinný smysl., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 07.12.2023 18:01:35

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…