Světoví politici slíbili dát na pomoc Sýrii a okolním státům 2,8 miliardy USD. Zapotřebí je ale třikrát víc

04.02.2016 13:29

Téměř 2,8 miliardy dolarů (67,7 miliardy Kč) pro letošek zatím přislíbili světoví státníci na londýnské konferenci na pomoc Sýrii a okolním státům. Celkem je ale podle OSN letos potřeba kolem devíti miliard dolarů (asi 218 miliard Kč). Česká republika se chystá přispět částkou nejméně 170 milionů korun.

Světoví politici slíbili dát na pomoc Sýrii a okolním státům 2,8 miliardy USD. Zapotřebí je ale třikrát víc
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Mezinárodní konference nazvaná Podpora Sýrie a regionu v roce 2016 navazuje na trojici podobných akcí z let 2013 až 2015, které se uskutečnily v Kuvajtu. Jejím cílem je získat velkou část z devíti miliard, které letos požaduje OSN. Asi 7,7 miliardy dolarů z této sumy by mělo jít různým agenturám světové organizace, 1,2 miliardy USD státům v regionu.

Merkelová slíbila zatím nejvíc ze všech

Největší příspěvek zatím jménem Německa slíbila kancléřka Angela Merkelová, jejíž vláda by letos měla dát 1,2 miliardy eur (32,4 miliardy Kč). Britský premiér David Cameron za svou vládu přislíbil 510 milionů liber (18 miliard Kč). Oba státy zároveň slíbily miliardy i pro dalších několik let. Norsko pak počítá s příspěvkem 1,2 miliardy dolarů (29 miliard Kč) během čtyř let.

Vedle finančních příspěvků hledá dnes na sedm desítek světových politiků i další cesty, jak pomoci syrským uprchlíkům na Blízkém východě, kterých je v současnosti asi 4,4 milionu. Jedním z cílů je do konce příštího školního roku zajistit vzdělávání pro všech 1,4 milionu dětských uprchlíků ze Sýrie. Nyní jich do školy chodí jen polovina.

Česko chce letos Sýrii a okolním státům dát 170 milionů korun. Pokud se bude český rozpočet vyvíjet dobře, mohla by ale Praha podle premiéra Bohuslava Sobotky dát více. Loni Česká republika slíbila 110 milionů korun a nakonec dala 190 milionů Kč.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…