Světoví státníci v šoku komentují masakr v Paříži. Šok, lítost, modllitby

14.11.2015 1:33

Paříž se v pátek večer stala terčem několika současně vedených teroristických útoků. POčet obětí se po několika dramatických změnách ustálil na hrozivém čísle šedesát. Světoví politici se ozvali prakticky okamžitě, a většinou posílali do Paříže projevy solidarity a podpory.

Světoví státníci v šoku komentují masakr v Paříži. Šok, lítost, modllitby
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pietní pochod za oběti útoku v Paříži

Prezident Francois Hollande, který sám málem byl terčem útoku na fotbalovém stadionu Stade de France, vystoupil očividně rozrušený před půlnocí středoevropského času. Hovořil z ministerstva vnitra, kam se po evakuaci ze stadionu uchýlil.

"Je důvod mít strach, ale musíme zachovat chladnou hlavu," uvedl Hollande.

Jako první ze světových státníků se v agenturním zpravodajství objevil se svým vyjádřením britský premiér David Cameron: „Jsem šokován událostmi z dnešního večera v Paříži. Naše myšlenky a modlitby jsou s Francouzi. Uděláme, co budeme moci,“ uvedl.

„Liberté, egalité, fraternité, to jsou hodnoty, jež sdílíme a které přetrvají jakýkoli teroristicý čin,“ řekl ve svém projevu bezprostředně po událostech americký prezident Barack Obama. „Víme, jaké to je, prošli jsme si podobnými událostmi a vždy, když k tomu došlo, mohli jsme se na Francii spolehnout,“ dodal s připomínkou teroristických útoků na USA.

Viděli jsme podle něj hanebný pokus terorizovat nevinné občany, který nebyl namířený jen na Paříž, ale na celý svobodný svět. „Ti, kteří si myslí, že mohou terorizovat lid Francie a hodnoty, za kterými stojí, se mýlí,“ varoval však.

Připomněl, že Francie je historicky nejstarším spojencem USA a že na to ve Washingtonu nikdy nezapomenou.

Rovněž německá spolková kancléřka Angela Merkelová po půlnoci ohlásila, že je „hluboce zasažena“ sérií útoků na Paříž. „Jsem hluboce zasažena zprávami a obrázky, které jsme viděli z Paříže,“ uvedla kancléřka. Přidala ujištění, že její myšlenky jsou s příbuznými obětí a všemi lidmi v Paříži. „Německá vláda je v kontaktu s francouzskou vládou. Již jsme zaslali projev sympatií a solidarity od německého lidu,“ dodala Merkelová.

Předseda Evropské komise Jeane Claude Juncker napsal na svémTwitteru: Jsem hluboce šokován událostmi v Paříži. Stojíme plně a solidárně za francouzským lidem. Na Twitteru „europrezidenta“ Donalda Tuska se objevilo: „Prezident EU Donald Tusk sleduje s hrůzou události v Paříži. Vyjadřuje soucit Francouzům a tamním úřadům“.

Šéf NATO Jens Stoltenberg napsal: Jsem opravdu hluboce šokován strašnými útoky v Paříži. Stojíme společně s francouzským lidem. Terorismus demokracii nikdy neporazí.

Anne Applebaumová, americká novinářka a manželka bývalého polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, napsala: „Už před útoky na Paříž jsem napsala: Evropa musí obnovit smysl svých občanů pro bezpečnost- nebo padne. A teď se ukázalo, jaká je to pravda.

Bývalý americký prezident Bill Clinton napsal: „Mé myšlenky a modlitby jsou dnes se všemi lidmi v Paříži. Podobně se vyjádřila i jeho manželka Hillary: "Zprávy z Paříže jsou děsivé. Modlím se za toto město a za všechny rodiny obětí". A modlí se i Donald Trump, favorit příštích prezidentských voleb: "Snad bůh bude s vámi se všemi," dodal.

A jeden z projevů solidarity poslal do Paříže i ukrajinský prezident Petro Porošenko: "Jsem hluboce šokován tragédií v Paříži. Terorismus je náš společný nepřítel. Stojíme společně s francouzským národem," zaznělo z Kyjeva.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…