Světový expert, poradce Clintona: EU je nad propastí. Byla to chyba

22.08.2016 13:48

„Základy systému, který byl v Evropě vytvořen po konci studené války, se silně otřásají. Celý evropský blok svírá krize s exponenciální tendencí růstu,“ tvrdí poradce někdejšího prezidenta Spojených států Billa Clintona a držitel Nobelovy ceny Joseph E. Stiglitz.

Světový expert, poradce Clintona: EU je nad propastí. Byla to chyba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Držitel Nobelovy ceny a bývalý hlavní ekonom Světové banky Joseph E. Stiglitz tvrdí, že „osmadvacetičlenný stát se potácí v problémech, vytváří vysoce polarizované politické prostředí, které Evropa neviděla od druhé světové války“.

Podle Stiglitze je to zejména nezaměstnanost a dlouhodobá stagnace, která „ničí Evropu“, a to až do takové míry, že by mohla Evropa v budoucnu potřebovat dvě samostatné eurozóny, s dvěma odlišnými měnovými systémy.

Profesor Stiglitz, který byl v minulosti dokonce i poradcem prezidenta Spojených států Billa Clintona, tvrdí, že „základy systému, který byl v Evropě vytvořen po konci studené války, se silně otřásají. Celý evropský blok svírá krize s exponenciální tendencí růstu“.

Problém způsobuje i jednotná měna a odpor k ní ze strany mnohých eurounijních států, což by mohlo způsobit „rozštěpení eurozóny“.

„Euro nedokázalo zajistit ani jeden z cílů, které byly v počátcích projektu vytyčeny – prosperitu a politickou integraci. Tyto cíle jsou nyní navíc ještě dále od realizace, než byly před vytvořením eurozóny,“ tvrdí expert.

„Namísto smíru a harmonie teď na sebe jednotlivé evropské státy hledí s vysokou dávkou nedůvěry a zloby. Staří kostlivci vypadávají ze skříní archivů evropské historie. Evropský sever znovu vnímá své jižní sousedy jako lenivé a nespolehlivé, připomínají se vzpomínky na postupy Německa za druhé světové války,“ dodal.

Ve své knize Stiglitz píše, že původní myšlenka na integraci na bázi dobré vůle, jež byla postulovaná na konci druhé světové války a která si udržela svou sílu i po pádu Berlínské zdi, již přestává nabízet potřebná řešení. „Politický experiment v podobě Evropské unie balancuje na hranici propasti.“

Největší chybu v tomto politickém projektu vidí expert v tom, že byl vychýlen ze své původní trajektorie, tedy politické integrace. Vytvoření společné měny bylo prý závažnou a nevratnou chybou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…