Svinstvo. Žumpa. K popukání. Prezidentovi se to vymklo z rukou. Šašek a blb Sobotka, prase Zeman a lhář Babiš. Toto nám teď řekli Zaorálek, Gazdík, kníže či Okamura...

05.05.2017 14:43

ANKETA Předseda vlády zažil ve čtvrtek na Hradě něco, co už možná nikdy nezažije. Prezident Miloš Zeman napřed mával na premiéra holí, pak pronesl pár vět a nakonec se k Sobotkovi demonstrativně otočil zády a odpochodoval. Komentátoři celou věc označují za frašku. Co o incidentu soudí čeští politici? A další překvapení přinesl Sobotka, když oznámil, že demisi nepodá...

Svinstvo. Žumpa. K popukání. Prezidentovi se to vymklo z rukou. Šašek a blb Sobotka, prase Zeman a lhář Babiš. Toto nám teď řekli Zaorálek, Gazdík, kníže či Okamura...
Foto: Facebook M. Zeman
Popisek: Miloš Zeman opouští sál a nechává Bohuslava Sobotku samotného před novináři.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky esemeskami ještě před tím, než premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že demisi nepodá, s dotazem, co si myslí o čtvrtečním incidentu na Hradě. Nicméně někteří politici zareagovali i na změněnou situaci. Všichni politici se shodují na tom, že se jedná o frašku. Prezident Zeman sklidil tvrdou kritiku za své chování během setkání na Hradě i od svých příznivců.

„Bylo to trapné a nedůstojné... Sotva se dá podávat demise někomu, kdo dává najevo, že nebude respektovat Ústavu, protože má nějaký rozbor od svého oblíbeného právníka... Ale soustřeďme se na podstatné. Babiš musí odejít z vlády. Dušoval se, že neovlivňuje média. Nyní vidíme, že úkoluje novináře a zneužívá postavení místopředsedy vlády. Pošlapává základní principy nezávislosti a svobody médií. Andrej Babiš pobírá každý měsíc od Agrofertu 250 tisíc korun. Jedná se o daňově úniky, které nikdo nevyšetří a neřeší, protože Finanční správa není schopna vystupovat proti svému šéfovi,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Aranžmá včerejšího setkání pana premiéra a pana prezidenta na Hradě považuji za velmi nešťastné a nehodné dvou takto vysoce postavených ústavních činitelů,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Fraška je slabé slovo. Ta ovšem nezačala až včera. Jejím prazdrojem je kočkopes, naklonovaný ČSSD už po minulých volbách. Tím větší test si na sebe koleduje teď. Přískoky ode zdi ke zdi – ve stylu ‚odvolávám, co jsem odvolal‘ – si šaškovskou čepici naráží až na nos. Nejít o věci s tak vážnými důsledky, byla by to podívaná k popukání,“ říká místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Bylo to celkem trapné divadlo. Pan prezident byl zklamán, že nedostal toužebně očekávanou demisi od premiéra Sobotky, kterého nenávidí. Zachoval se jako rozmazlený kluk, který nedostal ihned žádnou hračku,“ míní čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Fraška to byla. Jeho kroky ukazují jen na jeho nejistotu,“ míní předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Jednání pana prezidenta bylo tendenční s cílem ponížit pana premiéra


„Nemyslím si, že pan prezident očekával přijetí demise Bohuslava Sobotky. Snahy o ponížení a zesměšnění na úrovni nejvyšších ústavních činitelů jsou degradací politické kultury,“ myslí si místopředseda KDU-ČSL a poslanec Ondřej Benešík.

„To, co se odehrává v těchto dnech v české politice, je ukázkou vrcholu trapnosti. Nezbývá než opakovaně vyzvat občany, aby přišli k volbám v říjnu, a musíme se společně pokusit změnit politickou mapu České republiky. Stávající vládnoucí politici nehájí zájmy českých občanů, dělají České republice ostudu a je nutné, aby je volič ve volbách zaslouženě ignoroval. Potřebujeme zásadním způsobem zvýšit osobní odpovědnost lidí v politice a přesně to prosazuje SPD. A Sobotka dnes konečně udělal to, co měl přece udělat na začátku – pokud se mu ve vládě nelíbil Andrej Babiš, měl navrhnout jeho odvolání – ovšem premiér se zalekl případného nesouhlasu prezidenta a zkusil to obejít vládní demisí. Ostudné je, že údajný právník Sobotka nezná Ústavu a neví, že demisi vlády, aby byla v souladu s Ústavou, musí odsouhlasit celá vláda, a tak prezident celkem logicky připomněl Sobotkovi, že jeho demisi má právo pokládat za jeho demisi. Pravda, už před tím Sobotkovi pripomněl fakt, že v koaliční smlouvě je odvolání ministra možné jen se souhlasem předsedy strany, za níž je ministr ve vládě. Pan Sobotka se opakovaně pokouší porušovat Ústavu a vlastnoručně podepsané smlouvy, což je pro deficitní charakter Sobotky příznačné. Nejprve s hnutím ANO odsouhlasí desítky zákonných paskvilů, které ztěžují život i podnikání v této zemi, rozdělí si vzájemně všechny kšefty, a pak svého kámoše podtrhne poté, co zjistí, že mu bere politické body – odporné chování bezskrupulózního člověka,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Včerejší demise–nedemise ukázala, kam může sklouznout úroveň české politiky. A také to, jak silně je politika ovlivněna osobními antipatiemi. Jednání pana prezidenta bylo tendenční s cílem ponížit pana premiéra. A je zřejmé, že existuje dohoda mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Pro mě osobně je alarmující, že prezident ČR upřednostňuje veřejně usvědčeného lháře a člověka, o kterého se zajímají orgány činné v trestním řízení a Finanční správa, před demokratem. Pevně věřím, že prezident nezneužije svých ústavních pravomocí k další destrukci již tak nízké politické kultury v naší zemi,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„To už není fraška, ale spíše tragikomedie v podání Bohuslava Sobotky. Bez ohledu na další konsekvence by měl co nejdříve skončit,“ míní předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Je mi to líto, jak to proběhlo. Bylo to smutné a trapné,“ odpověděl místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Nedůstojná schválnost

„Byla to trapná fraška a naprosto zbytečná. Působilo to jako nedůstojná schválnost. Mohli si vyříkat sporný výklad Ústavy, který se absurdně začal šířit, jak bylo ráno před tím avizováno. Osobně souhlasím se senátorkou Wagnerovou, že úvahy, že jde o demisi jen premiéra, jsou absurdní. A demise celé vlády se mohla spustit po návratu prezidenta z Číny. Stejně tahle vláda je už impotentní, když nedokáže vyřešit ani vyšetřování svého ministra. Řešením krize jsou jen volby. Protože právě Sobotka řekl, že za těchto okolností demisi formálně nepodá, nabírá tenhle souboj ústavních špiček stále absurdnější podobu. Jediným řešením jsou vskutku volby,“ řekl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Velká Zemanova fraška, která se mu vymknula z rukou. Zeman demisi neočekával, sám řekl, že ráno v 7 hodin přišel mail z protokolu Sobotky, že se bude jednat o konzultaci. Šaškárny by si pan prezident v sídle českých králů mohl odpustit,“ myslí si předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Prezident Zeman by měl dodržovat zásady slušnosti a premiéra, i když je mu osobně nesympatický, normálně přijmout. Měl by také dodržovat ústavní zvyklosti a přijmout od premiéra demisi vlády jako celku. To, co dělá, je nedůstojné,“ říká europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

„Pan prezident musel vědět, že premiér jde pouze na konzultaci a chce mu předložit i analýzu problému a kauz místopředsedy vlády Babiše, což je příčinou současné vládní krize a demise. Bylo jasně deklarováno, že formálně předá demisi premiér po návštěvě prezidenta v Číně. A v mezidobí budou probíhat jednání v koalici. Trapnost, která se odehrála na Hradě a jednání prezidenta vůči premiérovi je nedůstojné hlavy státu. Premiér Sobotka je slušný člověk a i z lidského hlediska je jednání hlavy státu vůči němu za rámcem slušnosti,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Fraška a žumpa. To je jediné, co mě k tomu napadá. Je mi všech občanů líto. Měli bychom jít k volbám a zvolit si slušné lidi,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Prezident se zachoval ostudně,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Prase Zeman. Politická žumpa v přímém přenosu

„Osobně se domnívám, že chování prezidenta se dostalo naprosto mimo obvyklé zvyklosti. Nebylo z jeho strany hodno prezidenta České republiky a osobně se za toto chování a za prezidenta jako nejvyššího ústavního činitele ČR přinejmenším stydím. Omluvit, a to ještě velmi těžko, by jej mohla pouze náhlá zdravotní indispozice, do které se podle záběrů v televizi mohl i dostat. Ale dle mého je už plně řízen okruhem vedoucích osob z Kanceláře prezidenta republiky v popředí se zdatným manipulátorem Ovčáčkem,“ říká místopředseda STAN a senátor Jan Horník.


„To, co se odehrálo včera na Hradě, bylo ostudné divadlo v režii prezidenta Zemana. Premiér Sobotka se zachoval duchaplně a profesionálně. Od Miloše Zemana to bylo promyšlené svinstvo, motivované jeho touhou po pomstě. Zachoval se podle a zle. Pokud bych použil moderní slovník Andreje Babiše, tak bych musel konstatovat, že se Miloš Zeman zachoval jako přízemní ‚prase‘. Tento slovník je mi bohužel cizí, ale, bohužel, je srozumitelný a přesně vystihuje hloubku problému. Hrad nemůže fungovat jako chlév a takové pokleslé incidenty by se již neměly opakovat. To se týká i tendence prezidenta účelově ohýbat Ústavu ve věci výkladu demise vlády. V tomto kontextu považuji současný postup premiéra Sobotky a vedení ČSSD za správný a jediný možný. Jde totiž o víc než osud vlády. Jde o demokracii v naší zemi. Aféry Babiše a účelový postup Zemana nelze tolerovat,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.


„Vzhledem k překotnému turbulentnímu vývoji už není až tak důležité, co se stalo včera na Hradě. Kdyby to nebylo vážné, tak bych řekl, že je to fraška. Teď sleduji v TV předsedu ODS Petra Fialu a připadá mně to jako ‚myš, která řvala‘. Pánové by měli uklidnit testosteron a přestat si poměřovat pindíky. To by bylo určitě řešení,“ myslí si poslanec KSČM Vojtěch Adam.


„Komedie, amatérismus a neprofesionalita,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Vítězem včerejšího dne je bezesporu Bohuslav Sobotka, dalo by se říci ‚kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá‘. Korunu všemu nasadilo Interview s Andrejem Babišem a jeho ukradená hláška ‚komu tím prospějete‘. Nevidět včerejší den na vlastní oči, neuvěřil bych. Politická žumpa v přímém přenosu, ještě že televize neumí přenášet do domácností diváků vůně!“ reagoval poslanec KSČM Leo Luzar.

„Tentokrát využiji lidové moudrosti našich předků. Připadám si jako teta Kateřina ze Saturnina. Konečně, proč ne? Vlastně jsme svědky monstrózní české komedie: ‚každý sám svého štěstí strůjcem‘, ‚kdo chce kam, pomozme mu tam‘ a ‚tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne‘. Jinými slovy – už aby byly volby a tahle oranžová šaškárna definitivně skončila,“ říká poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

Sobotka neměl něco veřejně prohlašovat a pak měnit názor a kličkovat. To skutečný chlap prostě nedělá...

„Jsem přesvědčen, že pan prezident věděl, že mu Sobotka demisi nepřinese, ale při jeho naturelu příležitosti demise, která demisí ještě není, využil k tomu, aby dal Sobotkovi veřejně za uši. A přiznejme měl i za co. Sobotka neměl něco veřejně prohlašovat a pak měnit názor a kličkovat. To skutečný chlap prostě nedělá. Na mě však byly některé scény tragikomedie až za hranicí vkusu a i pro pana prezidenta byly nedůstojné. Na druhou stranu Sobotka pana prezidenta zná, a tak nevím, zda je tak hloupý, nebo už bezradný, ale výsledek je, že ze sebe nechal na Hradě udělat totálního blba. To je tak, když je někdo zahleděn do své funkce a ztratí kontakt s realitou. To, že dnes vzal demisi zpět a navrhne odvolat ministra Babiše, dělá z demise nedemise frašku. Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil,“ míní poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.


„Jakkoli je Bohuslav Sobotka tragická postava, v tomto sporu brání změně demokratického systému v naší zemi na oligarchii východního, napřílad ukrajinského typu. Veřejnost je denně konfrontována s lhaním toho slovenského barbara, který nerespektuje žádná pravidla. Členové ANO i jeho poslanci k tomu mlčí jak uhranutý králíček, protože nikdo si nemůže být jist, na koho hněv rozzuřeného šéfa padne. MF DNES propustila jakéhosi novináře, který se stýkal se šéfem, a tím ze sebe sňala všechna podezření z politické angažovanost! Chachacha. Všichni si vzpomínáme, jak stejná MF DNES v rámci ‚nezávislého informování veřejnosti‘ otiskovala odposlechnuté důvěrnosti Petra Nečase a Jany Nagyové. Kdy otiskne Babišovy sprosťárny tučně a na první straně? Mám-li se postavit na některou stranu, tak v tomto sporu fandím Bohuslavu Sobotkovi,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Podle mne premiér rozehrál velmi rychlou a nepřehlednou sitiaci, z níž málokdo může být moudrý. Administrativní příprava se taky moc nepovedla, a tak není divu, že osobní vztahy vygradovaly do polohy nedůstojné vrcholných politiků. Pan prezident nebyl iniciátorem, proto si myslím, že premiér by měl být lépe a včas připraven na možnosti dalšího vývoje, a ne měnit taktiku ze dne na den, jak zrovna se bez porady s ostatními sám rozhodne. Když se dva perou, třetí se směje...,“ míní senátor KSČM Václav Homolka.

Hulvát

„Nejsem fanouškem pana premiéra a moc nechápu, proč si včera naběhl doslova ‚na vidle‘, ale musím uznat, že celou nesmírně trapnou situaci zvládl a ustál. Na druhou stranu marně přemýšlím, co jsme jako národ udělali, že ‚si zasloužíme‘ takového prezidenta. Prezidenta, který se chová jako nejhorší hulvát, nedokáže potlačit svou osobní animozitu, a navíc zosnuje to nejtrapnější divadlo, jaké si umíme představit. To i parodie pana Čtvrtníčka ‚Ivánku, kamaráde‘ byla slabým odvarem toho, čeho jsme byli včera svědky. Bohužel se ale potvrzuje, že pan premiér svým postupem v posledních týdnech toto vše panu prezidentovi umožnil,“ míní senátor Zdeněk Nytra.

„Byl to pro mě velmi smutný pohled na představitele státu, kteří by se měli chovat odpovědně. Očekávat velkorysost a vstřícnost od prezidenta Zemana bylo od premiéra chybou. Dočkal se místo toho pohrdavé lekce. Myslím, že si to premiér nezasloužil za celkovou práci vlády, ale mohl to předvídat,“ uvedla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Ubohá fraška nedůstojná nejvyšších pater politiky. Bohužel je to součást předvolební kampaně, která od voleb k volbám je odpornější a nechutnější než ta předchozí. Jsem upřímně rád, že se nijak aktivně nemusím zapojovat do ničeho podobného. Jen lituji českého občana. Mimochodem, co se pana Babiše týče: Byl z něčeho obviněn? Dopustil se oficiálně něčeho? Protože mám pocit, že pro mnohé novináře je odsouzen, a ne, že by kdokoliv ctil právní rámec této země, nebo dokonce presumpci neviny,“ říká poslanec Petr Adam.

„Bohužel je to smutná ukázka dnešní politiky. Pan prezident přece od sedmi hodin rána, kdy jen tak mimochodem naprostá většina občanů už pracuje, věděl, že nepůjde o podání demise,“ uvedl senátor ČSSD Vladimír Plaček.

„Tato bizarní divadelní fraška, doposud na naší politické scéně nevídaná, jen ilustruje fakt, že mnozí, a v tomto případě i prezident, považují vlastní exhibice za jakýsi projev politické síly a moci či snad dokonce odplaty. Zemanovo hradní extempore vlastně jen zarámovalo Sobotkovy rezignační taškařice, kterými sociální demokraté odstartovali svou volební kampaň,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

Ostuda

„Já považuji celou vládní krizi i včerejší události za ostudu,“ reagoval senátor ODS Jiří Burian.

„Šlo nejspíš o selhání protokolu Úřadu vlády, jenž včas neoznámil další odklad demise premiéra,“ míní poslankyně za ČSSD Marie Benešová.

„Byl jsem v šoku a nemile překvapen. Každopádně mě režie tohoto ceremoniálu vede k hlubšímu zamyšlení,“ reagoval poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Kombinace nerozhodnosti a špatné komunikace,“ reagoval poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Koho jsme si zvolili, toho máme. Pokud se nám to nelíbí, můžeme to změnit ve dvou nejbližších volbách,“ míní exsenátor KDU-ČSL Stanislav Juránek.

„To se nedá komentovat,“ reagoval stručně poslanec ANO Pavel Plzák.

Co se dělo na Hradě...

Zeman se Sobotkou přišli do hradního sálu a mluvčí Jiří Ovčáček sdělil do mikrofonu: „Nyní se vyjádří předseda vlády, pan Bohuslav Sobotka.“ Ale Sobotka jen zíral a nereagoval. Několik vteřin se nehnul. Pak mu sám prezident zopakoval, aby se chopil slova, a hůlkou ukázal na mikrofon. Ten to viditelně odmítl a Zeman jen pokrčil rameny.

Nakonec přece jen premiér k mikrofonu přistoupil a sdělil, že přišel na konzultaci s prezidentem ohledně řešení vládní krize. To bylo vše, co řekl. „Pokud je to všechno, moje sdělení bude poněkud delší. Ještě včera mě sekretariát předsedy vlády informoval o tom, že pan premiér chce přijet na Hrad, aby podal demisi. Proto jsme připravili obvyklé aranžmá, které probíhá při všech demisích předsedů vlád. A já tomuto aranžmá dostojím. Takže, vážený pane premiére, dovolte mi, abych vám především poděkoval za práci, kterou jste vykonal v čele české vlády.

Za druhé, žádám vás, aby vláda, dokud nejmenuji nového premiéra a na jeho návrh novou vládu tak, jak je obvyklé, plnila své funkce s tím, že nebude přijímat žádná strategická rozhodnutí, tedy rozhodnutí s dlouhodobými účinky. Za třetí mi dovolte, abych vám popřál ve vašem budoucím životě, ať už politickém, nebo osobním, mnoho úspěchů, zdraví, štěstí a životní pohody,“ dodal Zeman.

Odklad rozhodnutí podat demisi je podle Zemana tak trochu kolísavý, ale nechce premiéra z lidského hlediska kritizovat. „Chtěl bych pouze připomenout slova pana Bělobrádka, předsedy lidovců, který veřejně vyjádřil názor, že demise pana premiéra by měla být co nejdříve. Tím končím. Jak už jsme se dohodli, otázky nebudou a vše podstatné jsme slyšeli. Bůh s vámi a na shledanou,“ sdělil Zeman a chtěl se dát k odchodu.

Mluvčí Ovčáček hodlal v tu chvíli ukončit setkání, ale mikrofonu se chopil naštvaný Sobotka. „Já se omlouvám, pane prezidente, já jsem nepřišel podat demisi. Přišel jsem na politické konzultace. Kdybych přišel podat demisi, měl bych s sebou příslušný dokument. Avizoval jsem pred časem, že podám demisi jako předseda vlády, což z pohledu Ústavy znamená pád vlády jako celku, a chtěl jsem se dneska ujistit o postupu. Těžko mohu podat demisi, když není zřejmé, jakým způsobem Pražský hrad k této demisi přistoupí. Jestli bude vnímána jako demise celé vlády, nebo jen demise předsedy vlády,“ hovořil Sobotka a zopakoval, že demisi hodlá podat v polovině května.

„Vzhledem k tomuto aranžmá dodám demisi na Hrad písemnou formou v polovině měsíce května,“ pokračoval zjevně šokovaný premiér a následně ještě vysvětloval okolnosti, které ho vedly k záměru položit vládu. „Zaráží mě, jakým způsobem Hrad přistoupil k této schůzce,“ uvedl Sobotka.

Zeman mu znovu připomněl, že „to byl váš, nikoli můj sekretariát, který ještě včera oznámil, že mi dnes předáte demisi. Vyřiďte si to, prosím, se svým sekretariátem. To za prvé. Za druhé, beru s potěšením vaše veřejné ujištění, že kolem 20. května podáte demisi písemnou formou. Tento ceremoniál považujte za konečný a nevidím důvod, proč by se měl opakovat. Nyní mi dovolte, abych vás pozval na diskusi. Děkuji vám za účast,“ dořekl prezident, otočil se a čekal, že Sobotka půjde za ním na jednání. Jenže premiér zůstal stát, ignoroval odchod hlavy státu a ještě několik dalších minut hovořil o svém výkladu, proč došlo ke krizi vlády. Mluvil v podstatě před prázdným sálem, jen před pár novináři. Prezident už byl v tu chvíli v jiné místnosti.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…