Svoboda Evropy je také zásluhou Čechů a Slováků, prohlásil německý prezident

09.11.2019 17:30

Češi, Slováci, Poláci a Maďaři se podle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera v roce 1989 chopili svobody a skoncovali s rozdělením evropského kontinentu. Svoboda Evropy je jejich zásluhou, řekl dnes Steinmeier na zámku Bellevue v Berlíně v projevu k prezidentům zemí visegrádské čtyřky (V4), kteří si společně připomínají 30. výročí pádu berlínské zdi. Jeho slova přinesla ČTK.

Svoboda Evropy je také zásluhou Čechů a Slováků, prohlásil německý prezident
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Frank Walter Steinmeier

„Dlouhý a vytrvalý boj za svobodu a nezávislost ve vašich zemích, zemích ve středu Evropy, patří k historickým předpokladům tohoto 9. listopadu před 30 lety,“ uvedl Steinmeier podle projevu, který má ČTK k dispozici.

Třiašedesátiletý politik ocenil i podporu Washingtonu a odvážná rozhodnutí sovětského vůdce Michaila Gorbačova, bez nichž by se tehdejší události neuskutečnily tak šťastně a nenásilně. „Ale pravda také je: Maďaři, Poláci, Češi a Slováci se chopili svobody. Chopili se svobody pro Evropu a skoncovali s rozdělením kontinentu. Svoboda Evropy je jejich zásluhou,“ zdůraznil německý prezident.

Steinmeier, který se s českým prezidentem Milošem Zemanem a trojicí dalších hlav států před polednem zúčastnil i hlavní připomínkové akce u památníku berlínské zdi, ocenil také další „velký a šťastný moment naší historie“, kterým podle něj byl vstup zemí Visegrádu do Evropské unie v roce 2004.

„Odvážní z roku 1989 tehdy umožnili svobodu a jednotu Evropy. Dnes leží zodpovědnost za tuto svobodnou a sjednocenou Evropu na nás,“ řekl Steinmeier. Prezidenty vyzval, aby se o Evropu starali a zajistili, že se rozdíly v některých názorech nestanou nepřekonatelnými. „Naše Evropa je vaše Evropa – vaše Evropa je naše Evropa. Máme jen jednu, tu společnou!“ zdůraznil.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…