Svoboda popraven za výrok a tihle nic?! „Rozčílilo mě to k nepříčetnosti.“ Zle kolem zbraní

05.04.2023 20:15 | Ze sítí

Filozof Daniel Kroupa upozorňuje, že státy Evropské unie si byly tak jisté svojí mírotvornou činností, že zcela podkopaly vlastní zbrojařský průmysl. Ten se nyní více než rok po vypuknutí války na Ukrajině nedaří nastartovat kvůli přísným regulím, které byly na zbrojaře v rámci tzv. společenské odpovědnosti a ekologické udržitelnosti dříve uvaleny. Podle novináře Martina Weisse by všichni lobbisté a zodpovědní lidé měli nyní za trest jet za ukrajinskými vojáky.

Svoboda popraven za výrok a tihle nic?! „Rozčílilo mě to k nepříčetnosti.“ Zle kolem zbraní
Foto: Repro Twitter
Popisek: Americká rezervní bojová vozidla - pohled ze satelitu

Kroupa ve svém komentáři pro Český rozhlas Radiožurnál upozorňuje, že ani ve světle rok trvající války zatím nedokážou země Evropské unie adekvátně navýšit kapacity zbrojařského průmyslu, protože jim v tom brání dříve přijaté regule. Ty byly vystavěny na představě o trvalém míru a ve shodě s ideologií ekologické udržitelnosti.

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34692 lidí
„Více než nepřátelé nás ohrožují naše falešné představy o sobě. A zejména ty, v nichž se vidíme lepšími, než jsme. Platí to o nás jako jednotlivcích, a ještě více tam, kde se vnímáme jako součást celku, jako my: my Češi, my Evropané. A dnes nás ohrožují právě naše evropské iluze. Chceme-li se zachránit, musíme se jich zbavit co nejdříve,“ říká v úvodu Kroupa.

Kroupa nechápe, že ani rok po vypuknutí války se toto uvažování v Bruselu příliš nezměnilo. „Člověk by řekl, že po více než roce války, kterou rozpoutalo Rusko nejen proti Ukrajině, ale jak deklarují jeho propagandisté, i proti Evropské unii a Západu, si lidé a jejich politici uvědomují, že další agresi zabrání jen posílení naší obranyschopnosti. Ale není tomu tak,“ nechápe Kroupa a přidává příklad.

„Ve zprávách České televize 25. března jsme mohli slyšet nářky představitelů zbrojařských firem, že nemohou rozšiřovat výrobu, protože jim banky odmítají poskytovat provozní úvěry a znemožňují platby do zahraničí v rámci EU a NATO,“ informuje Kroupa s tím, že dotázaní zástupci bank to pak potvrdili s tím, že jim etický kodex limituje financování zbrojního průmyslu. Což je důsledek tzv. taxonomie ESG, kterou Evropská komise zařazuje zbrojní průmysl spolu s tabákovým a hazardním do sociálně neudržitelného průmyslu.

Evropská komise se nechala slyšet, že chystá změny, ale to je podle Kroupy zoufale pomalá reakce. „Tato komise prý již chystá změny, které nějak jejich financování přece jen umožní, což ale znamená, že je budou muset schválit zástupci vlád všech členských států a Evropský parlament. Zda to stihnou dříve, než budou ruské tanky vjíždět do Bruselu, si odhadnout netroufám,“ říká sarkasticky Kroupa.

Všechny takové regule a obecně smýšlení lidí v Bruselu je podle Kroupy dáno iluzí o trvalém míru. „Musíme si připomenout, jak o Evropě politicky sjednocované do Evropské unie uvažovali vůdčí politici a intelektuálové, kteří udávali tón veřejného mínění. Po strašných zkušenostech ze dvou světových válek, které vznikly z evropských konfliktů, bylo vůdčí myšlenkou takové uspořádání států, aby zajistilo trvalý mír,“ vysvětluje Kroupa.

„Evropská smlouva o uhlí a oceli zavedla proto společnou kontrolu nad komoditami, bez nichž se nedalo válčit. Cílem však od počátku bylo politické sjednocení. Integrace nemohla probíhat stejně, jako se formovaly národní státy, protože měla sestávat z mnoha národů. Sjednocujícím principem proto musely být určité hodnoty, jako jsou demokracie, právní stát, lidská práva, solidarita a podobně,“ pokračuje filozof.

Jenže i Spojené státy byly postaveny na těchto hodnotách, a tak si Evropané podle Kroupy usmysleli, že naše Unie bude humánnější a mírumilovnější, než je ta americká, která vede neustálé války. „Tato představa o sobě pomohla Evropanům zapomenout na své viny, na války, které rozpoutali a z nichž je museli zachraňovat Američané, i na to, že evropský kontinent svými armádami po desetiletí chránili před totalitní říší na východě,“ říká Kroupa.

Tato nová mírumilovná Evropa pak oslabila své obranné schopnosti a přidusila svůj vojenský průmysl natolik, že se Vladimir Putin nebál rozpoutat další válku na kontinentu. „Probudí-li pan Putin Evropany z blouznivého snění k tomu, aby vnímali skutečnost, jaká je, a sebe, jací jsou, bude mít alespoň jednu zásluhu, s níž odejde do historie. Mír v Evropě se udrží jenom tehdy, budou-li mít Evropané vůli a prostředky jej bránit,“ dodává Kroupa, že se snad již lidé v Bruselu probudili.

Kroupův komentář souhlasně sdílel například novinář Matyáš Zrno, který v březnu pobýval mezi ukrajinskými vojáky u Bachmutu. „Komentář jednoho z největších fandů evropské integrace, jakého znám – Daniela Kroupy. Přesto dokáže kriticky zhodnotit do nebe volající absurditu, kdy evropské předpisy ještě rok po útoku na Ukrajinu znemožňují rozjezd zbrojní výroby. Protože zbraně jsou fuj a jejich výroba je moc CO2,“ souhlasí s Kroupou Zrno.

A přidal se i publicista Martin Weiss, podle kterého by dokonce všichni, kdo prosazovali ESG, měli být posláni na frontu a jejich lobbing za zelené regule by jim měl být vyúčtován. „Tady se koná rituální společenská poprava jednoho vymaštěného sportovce – za výrok. Kdy budou veřejně zostouzeni všichni influenceři, analytici, bankéři, NGOs, kteří fedrovali ESG a měli z toho užitek? Jejich podíl na neobranyschopnosti Evropy by jim měl být jasně vyúčtován,“ tvrdí Weiss v narážce na slova moderního pětibojaře Davida Svobody.

„Co kdyby si spolu s Davidem Svobodou jeli za ukrajinskými vojáky na Libavou ‚vyslechnout jejich příběhy‘, třeba ta husa, co nás poučovala, že nemáme jíst vánočního kapra, ale hlavně ti z Komerční banky, co ji platili? Za účasti televizních kamer?“ přemítá Weiss.

Ten prý dříve absolvoval nějaké diskuse o ESG s lidmi z byznysu a dodnes ho to rozčiluje. „Sorry, rozčílilo mě to k nepříčetnosti. Svého času jsem diskuse s nějakými byznyskami o ESG absolvoval. Jejich obrněnost vůči diskusi o tom, že ta kritéria jsou svévolná, okecatelná a ideologická, byla dokonalá. Pro ně to byl prostě způsob, jak získat výhody pro svou firmu,“ má jasno Weiss.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Daniel Kroupa, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 06.04.2023 10:23:41
Pan Kroupa je na to asi moc špatně s pamětí. Pokusím se mu pomoci. Kdysi Krvavá Madla, občanským jménem Albrightová bývalá ministryně zahraničí USA, prohlásila že Rusko má moc surovin a je třeba, aby se rozdělilo s ostatním. Jinými slovy chtěla Rusko rozparcelovat. To se celkem dařilo za Jelcina. Pak ale nastoupil Putin a zarazil to nehorázné vykrádání. Reakcí USA byl puč a Ukrajině, šikanování rusky mluvících Ukrajinců, neobnovení smlouvy o pronájmu Sevastopolu Ruské federaci, koketování se vstupem Ukrajiny do NATO, sabotování Minských dohod za strany Západu. To přes protesty Ruska. Provokace typu Vrbětice nebo Skripalové, tao byly jen takové maličkosti. Takže když Rusku došla trpělivost, začalo problém řešit. A ujišťuji Kroupu a jemu podobné exoty, že ho také vyřeší. V krajním případě udělá z bývalých států Varšavské smlouvy neobyvatelnou poušť. A co myslíte že se stane? Že USA budou válčit s Ruskem? Nebudou. Tyto státy jsou pro Američany pouze spotřební zboží, jinak řečeno užiteční idioti. Takže myslím, že je na čase vyházel připitomělé evropské politiky typu Fialy, Černochové nebo Lipavského a začít v politice používat mozek. Je nejvyšší čas.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…