Svobodní burcují na poplach. Uhelný průmysl je na odstřel kvůli unijnímu „reportu“

21.03.2024 17:17 | Monitoring

Evropská politika zaměřená na environmentální, sociální a správní aspekty (ESG) má značný dopad také na český uhelný průmysl v České republice. Přestože je uhlí stále nenahraditelným zdrojem pro výrobu elektrické energie, nejen EU, ale teď nově i finanční sektor ho považuje za negativní aktivum v kontextu udržitelného investování. České uhelné společnosti čelí nebývalým problémům a finanční izolaci.

Svobodní burcují na poplach. Uhelný průmysl je na odstřel kvůli unijnímu „reportu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezidentský kandidát Karel Diviš oznámil u příležitosti letošního dne daňové svobody svou kandidaturu do Evropského parlamentu za Svobodné

Jak v těchto dnech vyplynulo na povrch, právě díky evropským ESG pravidlům odmítají některé finanční instituce v Česku poskytovat své bankovní služby podnikům spojeným s těžbou a výrobou elektřiny z uhlí. „Náš business žije jen z vlastního cash-flow. Ve chvíli, kdy se stane záporným, uhelný průmysl skončí,“ upozornil Vladimír Budinský, prezident Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu (ZSDNP).

ESG politika se projevuje i ve sféře pojišťovnictví, kde se uhelné společnosti potýkají s omezením nabídky pojištění a zvyšujícími se náklady. Např. Komerční banka a Česká spořitelna patří k institucím, které vyhlašují "no coal" politiku a odmítají tak financovat projekty spojené s uhelným průmyslem. Tento tlak bank a pojišťoven je cítit i u subjektů, které sice nejsou primárně spojeny s uhelným průmyslem, ale mají s ním nějakou formu interakce. Přístup k úvěrům a pojištěním se stává obtížným, což omezuje nejen samotné uhelné společnosti, ale i firmy, které s nimi obchodují. Například společnost Sokolovská uhelná, která se snaží transformovat svou činnost k ekologičtějším technologiím, čelí obdobným omezením. I přes své snahy o modernizaci se stává "toxickým" subjektem pro finanční instituce kvůli svým kořenům v uhelném průmyslu.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Banky a pojišťovny obhajují své rozhodnutí tím, že se snaží vyhnout negativnímu ESG ratingu a tlaku akcionářů. Nadnárodní instituce často ukládají svou politiku centrálně, bez ohledu na místní podmínky. To vytváří nejistotu a finanční izolaci pro uhelné společnosti, což může mít dlouhodobé důsledky nejen pro ně, ale i pro celý energetický sektor v Česku.

Na to, že jde o nesmysl a likvidaci českého průmyslu s nedozírnými negativními dopady na celou českou ekonomiku, teď upozornili především Svobodní, kteří patří k nejhlasitějším kritikům přebujelé bruselské byrokracie a její současné zelené politiky. „Uhelné elektrárny vyrobily v lednu a v únoru 45 % veškeré elektrické energie v Česku! Přesto se je česká vláda chystá všechny povinně zavřít už v roce 2033. A nejen to. Dlouhodobá ideologická penalizace uhelných elektráren v podobě emisních povolenek i ESG však možná povede ještě k dřívějšímu uzavření těchto zdrojů, než si plánuje stát. Vzpamatujme se! Jinak hrozí, že dopadneme jako Utrecht,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných a lídr této strany v letošních volbách do Evropského parlamentu.

Vondráček je navíc na základě dat přesvědčený o tom, že ani v roce 2033 nebudeme moci si dovolit uhelné elektrárny vypnout. „Nemáme a nebude mít za ně alternativu,“ dodal Vondráček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …