Svobodní sestavili „desatero“. Který prezidentský kandidát obstojí?

11.03.2022 11:50

Byť pod vlivem současných problémů přímá volba nového českého prezidenta zatím nehýbe českou společností, její termín už začíná pomalu klepat na dveře. A tak se začínají připravovat i jednotlivé politické strany. Jasno v tuto chvíli mají například Svobodní. Vlastního kandidáta nepostaví a pokud někoho podpoří, tak jen toho, který projde speciálně sestaveným desaterem.

Svobodní sestavili „desatero“. Který prezidentský kandidát obstojí?
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Svého kandidáta stavět nebudeme. Rád bych ale na hradě viděl někoho, kdo projde našim sítem. Dnes už je docela široký výběr z kandidátů, kteří by naším sítem prošli. Na koho ale nakonec ukážeme prstem a koho třeba i v kampani podpoříme, to se teprve rozhodne. Uvidíme, jaká budou v naší společnosti témata i nálady za půl roku a s nimi budou i různé šance jednotlivých kandidátů. Pro nás je důležité, aby ten člověk neměl závadnou historii a měl stejný pohled na svět. Musí být s námi zajedno v nepřijetí eura a zachování naši korunu,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
Narážel tak především na to, že pro Svobodné je nepřekonatelné, že by podpořili jakéhokoliv kandidáty, který by byl v minulosti členem KSČ. Zároveň však sestavili dlouhý seznam otázek, podle kterých chtějí vyhodnotit příp. podporu některému z vážných kandidátů na Hrad. 
 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
„Budeme se kandidátů ptát, zdali má stát dál zvyšovat daně, zdali máme zavést euro a zrušit českou korunu či jestli má stát přijmout evropskou legislativu pro omezení zbraní a migranty dle přání Bruselu. Od kandidátů chceme vědět, jestli považují dotace do soukromého sektoru za prospěšné, jestli má stát vytvářet více kategorií občanů, např. v souvislosti s očkováním nebo jestli má mít právo EU aplikační přednost před českým právem. Chceme se ptát však také na to, jestli má stát převychovávat občany, např. ideologickým znepříjemňováním individuální automobilové dopravy s cílem ji omezit, jestli je socialismus a centrální řízení společnosti lepší variantou než kapitalismus, ale také jestli má stát bojovat proti “dezinformacím“ omezováním svobody slova. V neposlední řadě budeme chtít také vědět, jestli je transparentnost lepším nástrojem v boji proti korupci než rušení dotací,“ vyjmenoval prezidentské desatero Svobodných předseda Vondráček. 
 
Podle Vondráčka má teď předsednictvo za úkol zjistit, zda deklarovaní kandidáti na prezidenta stojí o podporu Svobodných a zároveň zjistit jejich odpovědi na sérii těchto dotazů. „K případné podpoře jednoho konkrétního kandidáta pak dojde až v rámci další fáze kampaně, tedy po republikovém sněmu Svobodných, který proběhne 12. listopadu 2022,“ doplnil Vondráček. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…