Švýcarská čokoláda Toblerone si nechala udělat certifikát halál. Po Evropě se rozjíždí bojkot

26.12.2018 18:23

Několik odpůrců islámu vyhlásilo bojkot známé švýcarské značky čokolády Toblerone. Důvodem bylo zjištění, že firma je nově držitelem certifikátu halál, který je rituálním způsobem porážky zvířat, a její čokoláda je tak vyráběna v souladu s muslimskými pravidly.

Švýcarská čokoláda Toblerone si nechala udělat certifikát halál. Po Evropě se rozjíždí bojkot
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Jako první na certifikaci značky upozornil Jörg Meuthen, předseda krajně pravicové politické strany Alternativa pro Německo. Ten na sociální sítí Twitter sarkasticky napsal, že žádná islamizace neprobíhá – ani Německa, ani Evropy. „Je to jen čirá náhoda, že je tato známá značka čokolády nově certifikována jako halál,“ doplnil.

Jeho příspěvek spustil bouřlivé rakce u desítek uživatelů. V návaznosti na Meuthenovo upozornění zaplavily sociální síť příspěvky označené #Boycotttoblerone (bojkotujte Toblerone). „Pokud je to halál, už se toho nikdy nedotknu. Čistě z principu,“ napsal jeden z uživatelů.

Bojkot je hloupost, reagovali jiní uživatelé poukazují na to, že mezi požadavky na označení halál patří především dodržování základů hygieny a absence některých dílčích surovin, například alkoholu nebo vepřového. „Bojkot Toblerone je směšný. Alespoň však zbude víc čokolády pro nás,“ napsal jeden z nich na Twitteru.

Společnost Mondelez, jež Toblerone vyrábí, potvrdila televizi CNN, že certifikát opravdu obdržela v dubnu. Recept se ale prý nezměnil. „Certifikace není důsledkem jakékoli změny v tradiční a originální receptuře Toblerone,“ sdělila firma v prohlášení. Kromě Toblerone jsou držiteli halál certifikátů například i značky Kit Kat, Snickers nebo Twix.

Halál je kritizován mezi veřejností především za způsob rituální porážky zvířat. Zvířata se totiž při ní musejí položit na zem směrem k duchovní stavbě Kába a nechat vykrvácet.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…