Švýcarská policie odmítá, že by Ransdorf ve vazbě nedostával léky

04.02.2016 13:38

Švýcarská policie odmítla, že by loni v prosinci pochybila v zacházení se zadrženým europoslancem Miloslavem Ransdorfem. Mluvčí curyšské policie odmítl stížnosti vdovy Vlasty Ransdorfové v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Politik KSČM náhle zemřel 22. ledna a podle dopisu Ransdorfové premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) k tomu přispělo právě zadržení v bance. Premiér podle dnešního vyjádření Úřadu vlády pro ČTK její podnět postoupí nejvyššímu státnímu zástupci a policejnímu prezidentovi.

Švýcarská policie odmítá, že by Ransdorf ve vazbě nedostával léky
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Ransdorf byl švýcarskou policií zadržen spolu se třemi Slováky. Tamní statní zastupitelství proti nim zahájilo trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Zemřel necelé dva měsíce poté. Politik měl cukrovku a jeho zdravotní stav se prý zhoršil právě po zadržení, po kterém si stěžoval na to, že mu policie po určitou dobu odpírala léky na cukrovku.

Po celou dobu zadržení byl údajně pod dohledem lékaře

Na to upozorňovala i Ransdorfová v dopisu Sobotkovi. „Takováto nařčení důrazně odmítáme. Zadržený byl po vyšetření shledán schopným vazby. Po dobu zadržení byl pod dohledem lékaře, který mu poskytl veškeré potřebné léky,“ řekl Aktuálně.cz mluvčí curyšské policie Werner Schaub.

Úřad vlády dopis Ransdorfové z konce ledna, ve kterém Sobotku vyzývá k navázání kontaktu se zástupci Švýcarska i Evropské unie, již obdržel a předá ho dál. „Předseda vlády jej postoupí jako podnět nejvyššímu státnímu zástupci a policejnímu prezidentovi. O reakci požádá i ministra zahraničí, jehož agendy se dopis částečně týká,“ sdělil dnes ČTK mluvčí vlády Martin Ayrer.

Dlouholetý politik komunistické strany podle Ransdorfové nedostal léky buď vůbec, nebo ne v dostatečném množství. Kvůli zvýšenému tlaku měl prý v průběhu zadržení zdravotní potíže, ale stráže se nedovolal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…