Syn nigerijského krále sepsal knihu rozhovorů: Koranteng, Tvarůžková, Yemi...

01.10.2021 19:19

Syn krále z Nigérie založil v Česku neziskovku na podporu menšin, sloužil zde v armádě a napsal knihu rozhovorů, např. i s Reyem Korantengem. Popsal také to, jak mu šlo v Nigérii o život a jaké postavení tam mají psi. Ne moc hezké!

Syn nigerijského krále sepsal knihu rozhovorů: Koranteng, Tvarůžková, Yemi...
Foto: Radio Z
Popisek: Obonete Ubam v Rádiu Z

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29730 lidí
Hostem moderátora Martina Karlíka na Rádiu Z byl podnikatel a spisovatel Obonete Ubam. Ten se narodil české matce a nigerijskému otci. Ubam je synem krále jednoho z nigerijských kmenů. Těch dle jeho slov žije na území Nigérie až přes 400 a každý z nich si prý zachoval svoji tradiční strukturu, včetně té mocenské. I přesto, že v čele Nigérie jakožto parlamentní republiky stojí prezident, tak v zemi je mnoho náčelníků a králů. „Už od té nejnižší úrovně, počínaje rodovým klanem, přes vesnici, případně město, tak vždy je tam nějaká hlava, která je buď náčelník, nebo v těch vyšších patrech je to svrchovaný vládce nebo král,“ vysvětluje Ubam.

Ten působil v minulosti jak v nigérijské, tak české armádě. V 15 letech absolvoval v Nigérii kadetskou školu. A později sloužil v české armádě jako voják základní služby s tím, že absolvoval i Vojenskou akademii ve Vyškově. Nakonec začal pracovat na českém ministerstvu obrany.

Po odchodu ze služeb státu se Ubam podílel například na založení Ligy etnických menšin, což je nezisková organizace zabývající se ochranou práv etnických menšin v České republice. Později s kolegy založil česko-nigerijskou obchodní alianci. Po úmrtí svého otce se na sedm let vrátil do Nigérie. O tomto období následně napsal knihu 7 let v Africe.

Své zážitky z Afriky popsal v rozhovoru takto: „Šlo mi tam o život. Ale to je součástí balíčku pro kohokoliv v Nigérii.“ A dodal: „Nigérie je obrovská země a je velice těžké v takové zemi udržet pořádek. Bezpečnostní situace je komplikovaná, ať už je to terorismus, únosy nebo přepadení. Mě přepadli dvakrát doma. A mělo to souvislost s tím, že jsem syn krále, protože jste logicky pak lukrativnější byznys pro lidi, kteří se živí tím, že unášejí nebo přepadají.“

„V některých kmenech je pes brán jako hospodářské zvíře určené ke konzumaci. Asi stejně jako v mnoha jiných kulturách,“ popisoval dále Ubam vztah Nigerijců k našim domácím mazlíčkům.  

Brzy Ubamovi také vyjde jeho kniha s názvem Náš černobílý svět, aneb české rozhovory o afrických kořenech a splněných snech, na kterých spolupracoval například s moderátory Reyem Korantengem, Zuzanou Tvarůžkovou či s choreografem Yemim, tedy právě s lidmi s africkými kořeny, kteří se stali úspěšnými v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…