Syn radního, neměl rád spolužáky. Natáčel podivná videa a obdivoval vrahy ze škol. Den po útoku ve Francii vědí média o střelci takřka vše

17.03.2017 12:35

Na střední škole v jižní Francii se střílelo. Podle úřadů však nešlo o teroristický útok, ale o čin, který připomíná opakované střílení na amerických středních školách. Server Local přináší bližší informace o incidentu i o samotném střelci.

Syn radního, neměl rád spolužáky. Natáčel podivná videa a obdivoval vrahy ze škol. Den po útoku ve Francii vědí média o střelci takřka vše
Foto: obec Dříteň
Popisek: Zrekonstruovaná škola v obci Dříteň

Ke střelbě došlo včera ve střední škole Alexis de Tocqueville v jihofrancouzském Grasse. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti, ale šestnáctiletý střelec Killian B. zranil ředitele školy a další dva lidi. Následně bylo zraněno dalších pět lidí při panice. Policie je zatím přesvědčena, že útočník jednal sám, byť zpočátku se hovořilo o dvou střelcích. U šestnáctiletého studenta byla po zatčení objevena puška, dvě pistole a dva granáty.

Podle dostupných zpráv se Killian B. inspiroval střelbou v amerických školách a na YouTube si vytvořil seznam oblíbených videí, mezi kterými figurovala také událost z roku 1999, kdy došlo k masakru na Columbine High School. Naštěstí se mu nepodařilo napáchat stejné škody jako dva studenti z této školy, kteří zastřelili dvanáct svých spolužáků a jednoho učitele. Navíc zranili dalších čtyřiadvacet lidí.

Celý text v angličtině je ZDE.

Jak uvádí Local, Killian B. byl jejich činem zjevně fascinován, protože i na svém facebookovém profilu zveřejnil kamerové záběry dvou zabijáků z Columbine. Vedle toho často dával na svůj profil postavy se zbraněmi, a dokonce i sám nahrál krátké video, na kterém má masku klauna a drží si pistoli u hlavy. Místní prokurátor za hlavní motiv studentova činu označuje jeho špatné vztahy s ostatními spolužáky.

„Neustále opakoval, že ještě vše neskončilo a on musí nadělat mnohem větší škody,“ prohlásil pro média školník, který se snažil studenta zastavit. Jeden z útočníkových spolužáků se zase nechal slyšet, že Killian B. „měl tvář anděla“ a další dodal, že často sledoval „velmi podivná videa“. Francouzská média také píšou o tom, že jeho otec působí v městské radě Grasse. Přímo jeho samotného se však zatím novinářům oslovit nepodařilo.

Zraněný ředitel ani další postřelené osoby nejsou v ohrožení života. Samotný ředitel údajně nebyl primárním terčem útoku, ale pozornost útočníka se na něj zaměřila pouze kvůli tomu, že se snažil do incidentu zasáhnout a uklidnit emoce. Po zatčení útočníka byla škola ihned zapečetěna a místní obyvatele policie varovala, aby neopouštěli své domovy. Na incidentu se také okamžitě přiživili socialističtí politici. Na místo přispěchal premiér Cazeneuve i ministryně školství Vallaud-Belkacem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…