Systém je nastaven tak, že se nevyplácí pracovat, udeřil Babišův hejtman z kraje OKD

30.03.2017 18:58

Moderátorka Zuzana Bubílková přivítala ve čtvrteční Kauze dne na Rádiu Impuls hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka zvoleného za hnutí ANO Andreje Babiše. Host věnoval pozornost především situaci v OKD.

Systém je nastaven tak, že se nevyplácí pracovat, udeřil Babišův hejtman z kraje OKD
Foto: Petr Kupka
Popisek: Hejtman Ivo Vondrák.

Důl Paskov končí. Podle hejtmana Ivo Vondráka je to nepříjemné, ale vědělo se to dlouho dopředu a horníci se na to mohli připravit. V tuto chvíli se prý hledají pracovní síly v dolech na Karvinsku, ale mnohým horníkům z Paskova se tam nechce přejít. Vondrák nechápe proč.

„Dokonce na tripartitě jsem zaslechl, že o to  zaměstnanci příliš nestojí. Je to trochu paradox doby, protože na jedné straně se doly zavírají, ale někde jinde je pracovníků nedostatek,“ podotkl hejtman. „Mnohdy je ten sociální systém nastaven tak, že se nevyplácí pracovat,“ rozčiloval se host.

Celý pořad naleznete ZDE

V regionu se přitom nabízí asi 12 tisíc pracovních míst, takže horníci propuštění z Paskova opravdu mají šanci najít práci. Vondrák věří, že práci mohou najít i lidé starší padesáti let. Horníci už dlouho věděli, že se důl Paskov bude zavírat a mohli se na to připravit. Mnozí zaměstnanci prý využili rekvalifikační kurzy úřadu práce a dnes už hledají práci mimo doly. „To jsou lidé, kteří jsou zvyklí tvrdě pracovat. ... Ale já tady dávám vinu právě sociálnímu systému, který je nastaven tak, že lidé do té práce nemusí jít,“ opakoval rozhořčeně host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…