TOP 09 chce spoutat Zemanovi ruce. Ostatní partaje váhají

15.10.2013 10:51

TOP 09 chce měnit Ústavu a okleštit práva prezidenta. Deník Právo však píše, že ostatní strany jsou k omezování kompetencí hlavy státu opatrné. Pokud by byly pro zpřesnění některých pravomocí, pak až pro mandát příštího prezidenta.

TOP 09 chce spoutat Zemanovi ruce. Ostatní partaje váhají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

„Prezidenti byli ústavní pojistkou. Ale pan prezident Zeman se stal spíš ústavní rozbuškou,“ řekl předkladatel ústavní změny Stanislav Polčák z TOP 09 a zároveň uvedl, že změna by podle něj měla zasáhnout už do Zemanova mandátu.

Právní expert ČSSD Jeroným Tejc s návrhem TOP 09 vzít prezidentovi druhý pokus jmenovat premiéra podle Práva nesouhlasí. Podle něj jde o účelovou snahu s ohledem na předvolební kampaň. I o návrzích, které by připadaly v úvahu, jako je jmenování bankovní rady se souhlasem například Senátu, se Jeroným Tejc chce bavit, pouze pokud by ovlivnily až mandát následujícího prezidenta. „Jinak by to bylo retroaktivní zasahování do práv současného prezidenta, který byl zvolen s určitými kompetencemi,“ uvedl Tejc.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS prý sice nesouhlasí se Zemanovými kroky, ale jen kvůli tomu by Ústavu nechtěl měnit. Prezident by podle něj měl mít ale jasně definovánu lhůtu mezi prvním a druhým pokusem.

Ani Andrej Babiš nevidí změnu Ústavy jako nezbytně nutnou.  Snahu TOP 09 o změnu vidí lídr hnutí ANO prý jako pokračování boje mezi Miroslavem Kalouskem a Milošem Zemanem. Deník Právo pak cituje Babiše, který se vyslovil pro jasnější definice pravomocí prezidenta. „Nyní jsou neurčité a prezident si je vykládá podle svého,“ uvedl Babiš. ANO však má prý jako prioritu prosazení většinového volebního systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…