TOP 09 chce změnit pravomoci prezidenta. Bude jednat i s opozicí

15.07.2013 20:00

TOP 09 plánuje do dvou týdnů předložit návrh změny Ústavy, podle níž by se nově vymezily pravomoci prezidenta, které se týkají jmenování vlády. O změnách chce jednat se všemi parlamentními stranami, například opoziční ČSSD je pro.

TOP 09 chce změnit pravomoci prezidenta. Bude jednat i s opozicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Vzorem má být německý model, kde má prezident první pokus na jmenování premiéra, další pokusy má sněmovna. Pokud by zákonodárci změny odsouhlasili, vztahovaly by se nově vymezené kompetence již na současného prezidenta Miloše Zemana. Novinářům to řekl předseda ústavně právního výboru sněmovny Stanislav Polčák (TOP 09). Před dílčími změnami základního zákona však varoval ústavní právník Aleš Gerloch.

"Bezesporu si myslím, že německý model, kdy prezident republiky má první pokus, kdy jmenuje předsedu vlády, je zvažovatelný. S tím, že druhý pokus by už příslušel navrhovat Poslanecké sněmovně," řekl Polčák. Třetí pokus by podle něj mohl mít předseda sněmovny.

"Obecně bych varoval před tím, provádět dílčí změny Ústavy ve vazbě na určité problémy nebo konkrétní situaci," řekl novinářům ve sněmovně Gerloch. Zákonodárci podle něj nyní řeší prezidentské pravomoci z hlediska jmenování vlády, příště by mohli řešit další dílčí problém pravomocí hlavy státu.

Strany zastoupené v Parlamentu jsou většinou připraveny o změnách v Ústavě s TOP 09 jednat. "Osobně s tím nemám problém. V ČSSD ale o tom ještě musíme vést vnitřní debatu," sdělil předseda nejsilnější opoziční strany Bohuslav Sobotka. ODS chce počkat na to, jak se prezident zachová po hlasování o důvěře pro úřednickou vládu. Strana prý i do koaliční smlouvy navrhovala právě přechod na německý systém.

K diskusi jsou připraveni i komunisté. Naopak předseda levicové strany NS LEV-21 Jiří Paroubek míní, že je nemístné měnit Ústavu pokaždé, když její znění neodpovídá představám a cílům nynější politické reprezentace.

Německý model je ale založen na nepřímo voleném prezidentovi

K zavedení německého modelu se staví zdrženlivě Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. "To je těžké, protože německý model je založen na předpokladu, že je slabý prezident, a ten prezident je slabý, protože je nepřímo volený," řekl novinářům.

Debata o prezidentských pravomocích daných Ústavou se naplno rozhořela poté, co první přímo volený prezident Miloš Zeman pověřil ekonoma Jiřího Rusnoka sestavením úřednické vlády přesto, že dosavadní vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM deklarovala většinu pro pokračování svého kabinetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…