TOP 09 míří do opozice. Kalousek vyloučil spolupráci s Babišem

29.10.2013 11:53

Předsednictvo TOP 09 se na úterním jednání dohodlo na tom, že strana stráví následující volební období v opozici. Předseda Karel Schwarzenberg své příznivce ujistil, že je na tuto roli strana připravena. První místopředseda a hlavní stratég TOP 09 Miroslav Kalousek vyloučil vstup do vlády s účastí hnutí ANO Andreje Babiše.

TOP 09 míří do opozice. Kalousek vyloučil spolupráci s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg na brífinku po jednání předsednictva vyzval strany, které se v předvolební kampani zavázaly ke změně, aby realizovaly svůj program a aby tato avizovaná změna byla změnou k lepšímu.

"Kvalita demokracie se pozná na kvalitě opozice, nikoli vlády, my chceme revitalizovat tento pojem v české politice. Myslím, že jsme na tu roli připraveni. Strana se stabilizovala, ukázala, že není stranou na jedno použití, jak mnozí prorokovali," řekl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg k rozhodnutí neangažovat se ve vládě.

Rozbouřená situace v sociální demokracii může ovšem znamenat, že sestavit vládu bude problematické a u moci tak zůstane i několik měsíců úřednický kabinet Jiřího Rusnoka. "Pan prezident už nám zvěstoval, že bude jmenovat premiéra nejdříve poté, co se ustanoví sněmovna. Rusnokova vláda tu bude nejméně do Vánoc. Novou vládu očekávám jako vánoční dárek, neočekávám ji jako dárek k Mikuláši," zavtipkoval předseda strany.

S Babišem do koalice nevstoupí

První místopředseda a hlavní stratég Miroslav Kalousek důrazně vyloučil možnou koalici s hnutím ANO Andreje Babiše. Podle něj není možné podílet se na vládě se stranou, v jejímž čele stojí člověk, který v minulosti spolupracoval se Státní bezpečností.

K tomu si přisadil i Schwarzenberg slovy o tom, že ANO nemá žádný program. A opět projevil smysl pro humor, když použil slova V. I. Lenina. "Buďte konkrétní, soudruzi, abych věděl, co chcete," uvedl exministr zahraničí v narážce na to, že heslo "Makáme", které Babišovo hnutí používalo v kampani, je málo pro představu o tom, co chtějí jeho představitelé ve sněmovně prosadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…